Pan Kamarád

Setkání s literaturou každou neděli od 8. května do 5. června ve 20:30 hodin, repríza vždy ve středu krátce po 19. hodině.

V devatenácti letech odsouzen Státním soudem v Olomouci k sedmi a půl roku žaláře. Věznice na Borech. Pracovní tábor v Horní Bříze. Pokus o útěk. Jáchymov. Tak by se velmi stručně daly popsat hlavní kapitoly životního osudu šternberského rodáka a politického vězně z 50. let Václava Kamaráda, který říká: „Každý člověk musí v životě projít situací, kdy si sáhne až na dno svých sil. Já jsem si to vyzkoušel, ne, že bych za to děkoval, ale taky se nechci nikomu mstít.“

Režisér Michal Bureš s panem Kamarádem, jehož život se uzavřel v roce 2007, strávil několik desítek dnů a jeho příběh přetvořil do podoby pětidílné série Pan Kamarád, kterou vám v Setkání s literaturou nabízíme k poslechu.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.