Petr Šabach: Zlatá svatba

15. květen 2014

V dalším Setkání s literaturou si v sobotu 15. června můžete poslechnout povídku o jednom hlasitém a jednom tichém proslovu z pera Petra Šabacha.

Petr Šabach se narodil roku 1951 v Praze. Po maturitě v roce 1974 absolvoval obor teorie kultury na Filozofické Fakultě Karlovy Univerzity.

Prošel různými zaměstnáními. Pracoval jako technický redaktor v Pragokoncertu, metodik kulturního domu, asi šest let jako noční hlídač v Národní galerii,1988 - 2001 odborný referent Galerie hlavního města Prahy.

Po roce 2001 žije Petr Šabach jako volný spisovatel, přitom vede seminář tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Se ženou žije v pražských Dejvicích.

Časopisecky publikoval Petr Šabach v Mladé frontě, Kmeni, Práci, Tvorbě. Podle jeho literárních předloh natočil režisér Jan Hřebejk úspěšné filmy Šakalí léta, Pelíšky a Pupendo. Druhý a třetí film vznikly propojením motivů několika knih.

Povídku Petra Šabacha Zlatá svatba pro rozhlas vybral Petr Hanuška. Redakce Jan Sulovský. V režii Tomáše Soldána účinkuje Jaroslav Krejčí. Pořad byl natočen v Českém rozhlase Olomouc roku 2013.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.