Plný stadion a dva a půl tisíce cvičenců. V Přerově se konal krajský sokolský slet

16. červen 2024 22:04

Přes dva a půl tisíce Sokolů v cvičebních úborech v sobotu obsadilo přerovský městský stadion. Měli tam totiž krajský slet. Šlo o generálku 17. všesokolského sletu, který se uskuteční na přelomu června a července v Praze.

Stovky lidí v sobotu odpoledne sledovaly z tribuny přerovského městského stadionu cvičební sestavy Sokolů. Na travnaté ploše hřiště se před nimi předvedly děti i dospělí. 

„My cvičíme skladbu, která se jmenuje Před kamerou. Je tam řada náročných prvků, jednak co se týče silovek i co se týče koordinace. Jsme ze župy Moravskosleské a ze župy Beskidské Jana Čapka,“ zmínil Tomáš Vachutka.

Nejstarší cvičící byla 94letá Zdeňka Koluchová, členka sokolské župy Středomoravské-Kratochvilovy v Přerově. Se Sokolem ji pojí celý život. „V roce 1934 mě moje teta poprvé vzala do Sokola, chodila jsem tam s ní cvičit. Nejvíc mě zaujalo houpání na kruzích,“ vzpomíná Koluchová.

Podle Petra Doudy, starosty župy Středomoravské-Kratochvilovy byl ten přerovský počtem účastníků jedním z největších letošních krajských sletů.

„Já myslím, že pro Sokol je to obrovský svátek, protože se to koná jen jednou za šest let, což ještě více než třeba olympiáda. A jde to vidět i na počtech lidí, které se sletů účastní. Jsou obrovské a v Praze to pak bude skoro 20 tisíc účastníků, což je taky obrovské číslo,“ uvedl Douda.

Všesokolský slet v Praze se uskuteční na přelomu června a července.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související