Slet spojuje! Vidět to rozhodně bylo na místním sletovém cvičení TJ Sokol Olomouc-Chválkovice

26. květen 2024

Po šesti letech se na přelomu června a července bude v Praze konat Všesokolský slet. Přípravy vrcholí ve všech župách, které řadu měsíců pracují na nácviku dvanácti hromadných skladeb.

Než se rozestaví na stadionu ve Fortuna Areně v Edenu, představují se divákům na oblastních a krajských sletech.

Hlasitým a vřelým „nazdááár“ se vítali cvičenci na Místním sletovém cvičení TJ Sokol Olomouc-Chválkovice, kde se divákům předvedli v osmi skladbách. Podíleli se na nich sokolové např. z Velké Bystřice, Bělidel, Křelova, Troubelic, Bělkovic, Prostějova, Smržic nebo Svatého Kopečka.

Místní sletové cvičení v Olomouci-Chválkovicích

Díky moderním technologiím nenastaly při nácviku problémy, i když jsou cvičenci z různých míst, pochvalovala si vedoucí Miroslava Urbanová, která s muži a ženami pracovala na Rockové symfonii. „Ta se inspirovala naším mottem ‚Slet spojuje!‘. Tvoří ji hity 80. let, které nahrál Londýnský symfonický orchestr,“ doplňuje.

Sestra Vlaďka Slavíková z TJ Sokol Nemilany byla na sletu v Praze před šesti lety, zážitek to pro ni byl veliký. Cvičí ve skladbě „Jdi za štěstím“. „Na nádhernou hudbu Karla Gotta, nic lepšího jsme si nemohly přát,“ usmívá se a dodává, že ji tentokrát doprovodí i dcera a vnučka.

Při slavnostním nástupu před cvičením se na ploše rozestavilo všech 350 účastníků, před které předstoupila vlajková četa s vlajkou České republiky. Po jejím vztyčení zazněla jak národní hymna, tak ta sletová. Praporečníci na sobě měli původní sokolské kroje, které tvoří černohorská čapka, sako, kterému se říká gajda nebo čamara, kalhoty pocházející z polského kroje a červená košile.

Je to opravdu ta tak často zmiňovaná radost z pohybu? Starosta TJ Sokol Olomouc-Chválkovice Antonín Skácel říká: „Teď už ano. Začátek, kdy jsme se to učili, byl krušný, ale teď už se všichni těšíme.“

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.

Spustit audio