Právní poradna: Pachuť po přestupkovém řízení bývá častá

15. květen 2018
Právní poradna

Ublížení na zdraví, urážka na cti, schválnosti, posměch nebo hrubá jednání patří mezi přestupky proti občanskému soužití.

„Nejčastěji řeším rvačky,“ říká JUDr. Zdeněk Kopečný.

Rvačky a jejich následky jsou téměř denním chléb advokátů. „Úkony trestního řízení můžou být zahájeny tak, že půjde o trestný čin, ale v průběhu vyšetřování, po výsleších svědků se z toho může vyklubat přestupek,“ vysvětluje olomoucký advokát.

Přestupková komise je kolektivní orgán, který zřizuje primátor nebo starosta. Bývá nejčastěji tříčlenná. „Zažil jsem ale i početnější. Jeden ze členů je vždycky v pozici předsedy,“ říká právník a dodává, že máme právo říct, když nám někdo nevyhovuje, že ho v komisi z jakéhokoli důvodu mít nechceme.

Také je důležité, abychom se, pokud je na nás spáchán přestupek, v rámci vysvětlení na policii nebo u přestupkového řízení přihlásili s nárokem na náhradu škody. Ať už jde o roztrženou bundu, rozbité brýle nebo mobilní telefon. „Když ten nárok uplatníte, stanete se procesní stranou a máte širší práva v přestupkovém řízení. Včetně možnosti podat odvolání.“ Určitě se to podle JUDr. Kopečného vyplatí.

autor: voj
Spustit audio