Případy týrání zvířat v Olomouckém kraji nejsou ojedinělé. Co dělat při podezření a jak postupují úřady?

22. květen 2024

V minulém týdnu se v médiích objevila informace o odhalené množírně psů na Olomoucku. Nejednalo se o jediný případ týrání zvířat v regionu v tomto roce. Co můžete dělat, pokud máte pocit, že se ve vašem okolí něco nekalého na zvířatech děje a jak poté úřady postupují?

V letošním roce zatím provedli inspektoři veterinární správy v Olomouckém kraji už 105 kontrol. Pro srovnání za celý loňský rok to bylo 235. Zároveň letos Krajská veterinární správa v sedmi případech podala návrh na náhradní péči, to znamená odebrání týraných zvířat majiteli.

To má pak na starosti příslušná obec s rozšířenou působností, ta následně taky náhradní péči hradí. O jaká zvířata se v takových případech nejčastěji jedná, popsal mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. „Nejčastěji jsou to psi, řekněme zhruba ze dvou třetin. Letos tam pak byla větší kauza, která se týkala koní. Potom hospodářská zvířata, kočky a další,“ uvedl Vorlíček.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Zároveň letos inspektoři veterinární správy v Olomouckém kraji zjistili dvě množírny psů a štěňat.

Množírna psů na Olomoucku

Případ, o kterém informovali minulý týden přímo policisté, kteří na množírnu upozornili ochránci zvířat společně s dokumentaristy České televize. Jde ještě o další množírnu nad rámec dvou, které letos eviduje v kraji veterinární správa.

V tomto případě policie v rodinném domě v blíže neurčené obci v Olomouckém kraji zajistila skoro sto psů. Šlo hlavně o menší plemena jako čivavy, jorkšírské teriéry nebo pudly. Zvířata žila ve špatných podmínkách mezi výkaly, v klecích bez možnosti výběhu. Zároveň trpěla řadou chorob. Štěňata z této množírny pak měla putovat k prodeji do Prahy.

Za množírnou měly stát podle policie dvě starší ženy. Jedna z nich psy množila, druhá je pak údajně prodávala v Praze. Obě policie zadržela a zahájila trestní řízení pro podezření z týrání zvířat. V případě odsouzení jim hrozí až šest let vězení.

Kde psi z množírny skončili? Týrání se nejčastěji týká právě psů, výjimečné ale nejsou ani případy dalších zvířat. Jsou nějaké příklady z regionu z poslední doby?
Nejen na tyto odpovědi hledala otázky reportérka Jana Beránková.

Na téma týrání zvířat v rubrice O čem se mluví hovořil i Robert Picka, právník a spoluzakladatel spolku Hlas zvířat. Mimo jiné odpovídal na tyto otázky:

  • Pokud má někdo podezření, že v jeho okolí dochází k týrání zvířete/zvířat, na koho se má obrátit?
  • Jak se postupuje, když je potvrzené týrání, či jiné protizákonné jednání na zvířatech?
  • Je dostatečná opora v našich či evropských zákonech?
  • Co hrozí člověku či skupině, pokud se jim prokáže týrání zvířat?

Ve středu 29. května se budeme bavit na téma nový plavecký bazén v Prostějově. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.