Rozhledna Bukovka nad Rapotínem nabízí překrásné výhledy na Jeseníky i do kotliny řeky Desné

Kopec Přední Bukový je součástí předhůří Jeseníků, které se v hřebeni táhne od Černé Stráně až k Bludovu. Oficiálně nese jméno Hanušovická vrchovina a odděluje od sebe údolí Branné, respektive Moravy a Desné. Hřeben dosahuje nadmořských výšek kolem 750 metrů a postupně se směrem k horám zvedá.

Přední Bukový rozhodně nepatří k největším vrcholům této hornatiny. Je to vlastně jedna část dvojvrcholu, jehož druhou částí je Bukový kopec s výškou 641 metrů. Přední Bukový měří jen 624 metrů, nicméně díky tomu, že z hřebene vystupuje nad kotlinu řeky Desné, jeho vrchol sliboval už od pradávna dostatečný výhled.

Kdysi zde dokonce vyhlídkové místo patrně i bylo. Místní si ještě občas vzpomenou na upravenou plošinku na vrcholu, kam se chodívalo třeba na tradiční novoroční výstupy. Jak však na temeni kopce dorůstal smíšený les, bylo po výhledech.

Přesuneme-li se do nedávné minulosti, je nutné říci, že se o stavbě rozhledny na kopci nad vesnicí v Rapotíně mluvilo již minimálně deset let. Původně se obec snažila získat dotaci, když se to nepodařilo, rozhodli se zastupitelé zainvestovat stavbu z obecních prostředků. Sedm a půl milionu pak stavbaři proměnili v půvabnou dřevěnou konstrukci s ocelovými prvky, stojící na podstavci z gabionů vyplněných místním kamenem. Celková výška rozhledny je 22 metrů, vyhlídková plošina se nachází 17 a půl metru nad zemí a vede na ní 110 schodů.

Výhled z plošiny je unikátní. Asi nejvíce láká pohled na panorama Jeseníků od sedla Skřítek po Praděd, včetně masívu Mravenečníku s nádrží elektrárny Dlouhé stráně. Od Pradědu je pak vidět i Červenohorské sedlo, Keprnická hornatina, která následně přechází Ramzovou v jižní část Rychlebských hor.

Z nich je k vidění nejen nejvyšší hora Smrk, ale i chata Paprsek a další orientační body. Zahlédnut se dá i Králický Sněžník. Na severozápad ve výhledu brání nejbližší kopce, západní směr je však opět otevřený. A tak lze zahlédnout kopce Hrubého lesa i vrcholky nad Šumperkem včetně rozhledny na Háji.

K vidění je i šumperská kotlina a část Zábřežska. Údolí pak z východu uzavírá hradba Hraběšické vrchoviny i s nejvyšší horou Kamenný vrch s výškou 955 metrů. Rozhledna bývá po většinu roku otevřená, a tak je možné sem přijít prakticky kdykoliv. K zaparkování auta slouží parkoviště v Rapotíně u obecního úřadu, a kdo by se chtěl vydat na rozhlednu vlakem či autobusem, východiskem jsou železniční stanice Petrov nad Desnou, či Rapotín zastávka. Autobus pak zastavuje na stanici Rapotín U hřiště.

Na vrchol pak vedou značené turistické stezky. Modrá turistická značka vede i z nedalekých Rejchartic přes vrchol do Velkých Losin, ze samotného Rapotína sem míří žlutá značka. Ta mimochodem také provede zájemce naučnou stezkou, který zde byla vytvořena zároveň s rozhlednou. Má devět zastavení a tvoří okruh o délce 7,5 km.

Kromě historie obce a okolí se na jejich informačních tabulích návštěvníci dozví ledacos o přírodě, kterou procházejí. Děti mohou po cestě absolvovat kvíz a dobrou zprávou je, že na ně i na dospělé čeká v závěru stezky tzv. lesní balneo. Tvoří jej malý bazén k brouzdání nohou i s umyvadlem k opláchnutí obličeje a ponoření rukou. Součástí bazénku je i upravená stezka z několika přírodních materiálů a tzv. Kneipův chodníček k masáži chodidel.

Spustit audio