Rozhledna Hanse Kudlicha připomíná historický okamžik zrušení poddanství

7. září 2018

Nad malebnou vesnicí Úvalno nedaleko Krnova se vypíná do výšky pozoruhodná kamenná stavba, která nese jméno zdejšího rodáka Hanse Kudlicha. Dnes už mnozí z návštěvníků ani netuší, kdo to byl, ale před sto lety to byla známá a zejména mezi zemědělci opěvovaná osobnost.

Hans Kudlich se narodil 25. října 1823 v Úvalně, jako nejmladší syn zdejšího sedláka. Vystudoval gymnázium a později filozofii a práva ve Vídni. V roce 1848 se zúčastnil ve Vídni známé demonstrace před Dolnorakouským zemským domem, která byla začátkem březnové revoluce. Při rozehnání demonstrace vojskem byl zasažen bajonetem do pravé ruky. Stal se mučedníkem svobody. Opustil Vídeň, aby se doma uzdravil a vstoupil do aktivní politiky přípravami voleb do rakouského říšského sněmu. Byl zvolen a v době, kdy se nově zvolený parlament ve Vídni zabýval jednacím řádem, podal tento nejmladší poslanec rakouského říšského sněmu návrh na zrušení poddanských vztahů včetně povinností roboty a plateb desátků.

Základní kámen stavby

Zákon kupodivu prošel a na třicet tisíc venkovanů při velkolepém pochodňovém průvodu Vídní dalo Hansi Kudlichovi čestný titul „osvoboditel sedláků“. Následná renesance absolutismu jej ale smetla, byl odsouzen k smrti a musel emigrovat. Nejprve do Pruska, následně do Švýcarska, kde vystudoval medicínu a po promoci odjel do Ameriky. Později se do rodného Úvalna vrátil, ale už se zde necítil dobře. Vrátil se tedy do Ameriky a přes časté návštěvy Slezska dožil 10. listopadu 1917 ve věku 94 let v Hoboken v USA.

V rozhledně se ukrývá Kudlichovo mauzoleum

Rozhledna nad Úvalnem se začala stavět ještě za Kudlichova života při příležitosti jeho devadesátých narozenin. Již tehdy ale byla koncipována jako památník. Byla vybudována podle návrhu architekta Oskara Felgela a slavnostně otevřena 21. září 1913.

Nejlepší výhled je odsud hlavně do Slezské nížiny

V roce 1925 byly jeho ostatky uloženy v mauzoleu ve spodní části věže, kde zůstaly dodnes. Rozhledna byla ve špatném stavu. Po velké rekonstrukci je opět přístupná veřejnosti a z jejího vrcholku je krásný rozhled po Krnovsku ale i do Opvaského Slezska a následně i do Polských rovin kolem Glubczyc.

autor: kbz
Spustit audio