Sdružení Jeseník srdcem a Pro Jeseník jdou do koalice. Na radnici budou dva místostarostové

26. říjen 2018

Sdružení Jeseník srdcem, které vyhrálo komunální volby, bude mít v čele radnice starostu a jednoho místostarostu. Křeslo druhého místostarosty obsadí sdružení Pro Jeseník. Lídři obou sdružení včera podepsali dohodu o spolupráci na příští čtyři roky.

Jeseník srdcem se nebránil uzavřít dohodu i s jinými stranami. Sdružení Pro Jeseník ale trvalo na tom, aby v koalici nikdo jiný nebyl, vysvětluje jeho lídr Václav Urban: „Sami voliči rozhodli o tom, že město Jeseník by mělo projít nějakou změnou. Neviděli jsme důvod, proč přizvat další partnery do koalice, protože 17 mandátů v 25členném zastupitelstvu stačí.“

Prohlášení o spolupráci řeší pouze obsazení míst ve vedení města. Po letech se vrátí model, kdy na radnici působí na celý úvazek i dva uvolnění místostarostové. Oba budou mít podle kandidátky na starostku Zdeňky Blišťanové ze sdružení Jeseník srdcem dost práce. „Já totiž tím, že jsem tady ty čtyři roky byla a už jsem vnímala, jaký je ten objem práce, tak si za těmi dvěma místostarosty stojím,“ uvedla Blišťanová.

Jedním z místostarostů bude právě Václav Urban. Sdružení Pro Jeseník získá současně i dvě místa v sedmičlenné radě. Na post dalšího místostarosty dosadí Jeseník srdcem Tomáše Vlazla. Kompetence už si podle Blišťanové rozdělili. „Já budu mít na starosti odbor finanční a pod to patří oddělení školství a příspěvkové organizace, sociální oblast. Podnikatel Tomáš Vlazl bude mít oddělení majetku, IT oddělení, životní prostředí, oddělení cestovního ruchu. Dosavadní úředník státní správy Václav Urban s vzal pod sebe odbor správní, stavební úřad, investice, dotační politiku,“ vyjmenovává kandidátka na starostku města.

Hnutí ANO v opozici

Radnici naopak opustí Jana Konvičková, dosluhují starostka Jeseníku z hnutí ANO. Vítěz voleb před čtyřmi lety teď skončil v opozici. „Už vyklízím kancelář. Mrzí mě, že odcházím, protože je spousta práce, kterou je ještě potřeba dokončit, ale myslím si, že se hnutí ANO dařilo za ty čtyři roky udělat spoustu práce a chtěla jsem v tom pokračovat,“ komentuje Konvičková.

Investice a plány nového vedení ještě obě sdružení ladí. Ustavující zastupitelstvo je svolané na 1. listopadu.

autor: aja
Spustit audio

Související