Seriál o kostelu sv. Mořice. Významná olomoucká stavba zvenčí i zevnitř, v minulosti i současnosti

6. leden 2023

Kostel svatého Mořice je neopomenutelnou gotickou dominantou Olomouce s bohatou historií. Ta sahá až do 12. století. V pětidílném seriálu vám ho přiblížíme ze všech možných perspektiv.

Čtěte také

O čem jsou jednotlivé díly?

1) Úvodní díl o kostelu svatého Mořice jsme se zaměřili na archeologický záchranný průzkum, který probíhal v dubnu a květnu roku 2022. Průzkum souvisel s opravami vodovodu v okolí kostela. Na co se během průzkumu přišlo? 

2) V seriálu vám představíme i tři novodobé probošty kostela svatého Mořice v Olomouc. Ve druhém díle bude řeč o proboštovi Josefu Grimmensteinovi, který působil v Olomouci na počátku 20. století. Jeho osobnost přiblíží církevní historička Jitka Jonová z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého.

3) Ve 30. letech minulého století se museli faráři vypořádat s narůstající rivalitou mezi českými a německými farníky. Nekompromisní postoj zaujal např. probošt u olomouckého kostela sv. Mořice František Horák. Více popíše pamětník Václav Šana.

4) Ovládnutí Československa nacistickým Německem mělo často tragický dopad také na české kněze. Výjimku ale tvoří např. svato-mořický probošt Jan Lochman, který politickému i církevnímu tlaku nepodlehl.

5) Varhany v kostele sv. Mořice procházejí rozsáhlou rekonstrukcí. Sešli jsme se u nich s koncertním varhaníkem Karlem Martínkem, kterého tento nástroj provázel už od jeho dětství.

Olomouckému chrámu sv. Mořice se podrobně věnujeme i v našem projektu Ostrov Olomouc. Více se dozvíte ZDE.

autor: Marek Chvátal
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.