Škola na Přerovsku proslula výukou mysliveckých trubačů a metodou hudební nauky

24. březen 2015

Když přijdete v tomto čase cestou lemovanou lesy a skalami do historického centra městečka Potštát, zaujme vás kromě památek klid a také a vůně kouře linoucího se z jedné ze zdejších budov.

Je cítit dřevem, které je tradičním palivem v místní Základní umělecké škole. To ještě před pěti lety dokonce štípaly čas od času také paní ředitelka spolu s ekonomkou a školnicí. O výuku se na škole stará osm pedagogických pracovníků včetně ředitelky školy, technickohospodářské zázemí obstarávají dvě nepostradatelné dámy, ekonomka a uklízečka, která se zároveň stará o topení.

Po dlouhých snahách o založení hudební školy trvajících od padesátých let se 1. září 1990 zdejší ZUŠka osamostatnila od Lidové školy umění v Hranicích. Od té doby vychovala stovky muzikantů, někteří z nich se dostali na konzervatoře a vysoké hudební školy. Mezi absolventy najdeme i takové, kteří už sami předávají zkušenosti a vědomosti dalším generacím.

V Potštátě vyučují hru na strunné, smyčcové a dechové nástroje, např. horny a flétny, také na klavír, akordeon a další klávesové nástroje a vychovávají i zpěváky. Žáci dále navštěvují v rámci výuky hudební nauku, komorní hru, dětský pěvecký sbor Sluníčko a jiné. Paní ředitelka Jana Kozubíková vede Soubor trubačů Vojenských lesů a statků ČR, s. p. divize Lipník nad Bečvou, kde se hraje na lesnice neboli přirozené lesní rohy.

Žákyně hry na klavír

V České republice působí pouze dvě školící centra pro výuku mysliveckých trubačů, jedno z nich najdeme právě tady v městečku na úpatí Oderských vrchů. Se soubory už hráli muzikanti z Potštátu v Dánsku, Slovinsku, Německu, Rakousku a na Zakarpatské Ukrajině. Žáci i učitelé se jako jednotlivci i v souborech s úspěchem účastní nejen mezinárodních projektů, ale i řady národních i mezinárodních soutěží.

Zakládající osobností samostatné potštátské ZUŠky byla před pětadvaceti lety paní ředitelka Irena Kršková, která také vyvinula speciální metodu výuky hudební nauky vhodnou nejen pro malé děti od věku čtyř let, ale v rozsahu až do vysokovského studia. Tu se na zdejší hudební školu jezdí učit pedagogové a studenti z celé České republiky.

Mladý akordeonista Vojtěch Lév a jeho učitel Karel Kotrla

V pořadu Přímo z místa si v neděli 22. března po deváté hodině můžete poslechnout reportáž natočenou se zdejším flétnovým kvartetem, klavíristkami, mladým akordeonistou, který se se svým nástrojem probojoval do celostátního kola soutěže základních uměleckých škol a s dalšími malými muzikanty i s jejich pedagogy.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio