Smrady čichat nemusíte

29. duben 2015
Právní poradna

Nikdo vás nemůže obtěžovat kouřem, prachem nebo parami nad míru přiměřenou poměrům. Pamatuje na to občanský zákoník.

Člověk má právo na příznivé životní prostředí, potvrdila to i právnička Dominika Kovaříková: „I jednotlivec může něco změnit. Zajímejte se o své okolí. Zjistěte si, jestli se má v blízkosti vašeho domova něco stavět, měnit, kácet. Ptejte se.“

Když se nedá větrat

„Chodí někdo kontrolovat, čím lidi topí v kamnech? To je mnohdy takový smrad, že se nedají otevírat okna. Stačí jedna chalupa v obci.“ Žádného úředníka domů pouštět nemusíte, můžete se obrátit se stížností na obec. Ta může zajistit změření tmavosti kouře. V případě, že odpad pálí živnostník, lze dát podnět na Českou inspekci životního prostředí.

Chorobné hromadění věcí

Je to nemoc, jmenuje se Diogenův syndrom – chorobné hromadění věcí v bytě nebo domě. Žijte vedle takového souseda… Sousedské spory se hromadí, řešení se většinou nenajde. Naštvaní nájemníci se bojí požáru, množení hlodavců, obtěžuje je zápach. Stěžovat si můžete na obecním úřadě nebo radnici. Dotyčný dostane pokutu, kterou ve většině případů nezaplatí a nastupuje exekuce.

Stromy

„Pokud vám záleží na zeleni v okolí vašeho bydliště, je dobré založit spolek, který se bude zajímat o jeho budoucnost. To vás totiž musí zvát ke každému jednání a vy budete mít dobrý přehled o plánech města či obce,“ říká Dominika Kovaříková.

autor: voj
Spustit audio