Starý hřbitov na okraji Hranic lemuje 15 kaplí. Ve městě se dochoval i židovský a německý hřbitov

4. listopad 2018

V těchto dnech pobýváme na hřbitovech častěji než jindy, připomínáme si Památku zesnulých. Uctít naše předky, ale i poznávat historii jsme se vypravili do Hranic.

Poutní místo Kostelíček leží na okraji města, na Hluzovském kopci. Jeho dominantou je kostel s množstvím dalších sakrálních památek. Součástí obvodové zdi místního hřbitova je čtrnáct kaplí, patnáctá stojí na konci hřbitova, který údajně existoval už v 15. století. Dnes tam najdete třeba hroby bratří Chromých, objevitelů Zbrašovských aragonitových jeskyní, nebo Antonína Kunze, zakladatele známé továrny na výrobu čerpadel. 

Na městském hřbitově poblíž centra Hranic objevíte obří sochu lva, památník, pod kterým se od 30. let minulého století ukrývá mauzoleum. V podzemních prostorách jsou v betonových schránkách uloženy ostatky asi 1500 obětí první světové války, vojáků i civilistů z obou stran fronty, nejrůznějších národností i vyznání. S výjimkou židovského.

Hranický židovský hřbitov založili ve 30. letech 17. století. Měl podobný osud jako jiné památky v okolí. Za války hřbitov poškodili nacisté, den před sametovou revolucí jej nechali částečně zdemolovat komunisté. Po pěti letech se dočkal obnovy. Podařilo se znovu usadit některé náhrobní kameny, včetně těch nejstarších.

I hřbitovy v místních částech mají svou historii a neopakovatelné kouzlo. Třeba ten ve Středolesí patří k hrstce částečně dochovaných pietních míst, která v regionu zůstala po německých obyvatelích. Hřbitov v Drahotuších překvapí barokní kaplí svaté Anny a řadou soch, mezi nimiž nechybí díla místních umělců. 

Poslechněte si celou reportáž a projděte si s námi hranické hřbitovy.

autor: zem
Spustit audio