Sv. Florian. Zvon nesoucí jméno patrona hasičů se o víkendu poprvé rozezní Dřevohosticemi

26. červen 2024 08:25

Dřevohosticemi na Přerovsku bude znít nový zvon. Jmenuje se sv. Florian a městysu ho darovali dobrovolní hasiči v rámci víkendových oslav 140 let od založení svého sboru. Na renesanční zvonici doplní volné místo ke dvěma nástrojům, které tam zavěsili teprve před třemi lety.

„Zvon váží 188 kilo, průměr je 665 milimetrů, jmenuje se Svatý Florian, ladění je do DIS-2 a je ze zvonařského bronzu. Z jedné strany je vyobrazený Svatý Florian a z druhé strany je znak dřevohostických hasičů a letopočet založení 1884,“ popisuje Stanislav Čížek, dobrovolný hasič a zároveň nezávislý místostarosta Dřevohostic, který přivezl zvon na korbě auta.

Na jeho přenesení do kostela je potřeba čtyř silných mužů. Zvon má doplnit dvojici nástrojů na renesanční zvonici. Potřebné peníze hasiči vydělávali na brigádách, společenských akcích a dokonce uspořádali i sběr papíru.

„Peníze se schraňovaly delší dobu. My jsme přispěli částku 200 tisíc korun, farníci přispěli částkou 100 tisíc a obec zafinancovala veškeré zařízení toho zvonu,“ přibližuje velitel hasičů z Dřevohostic Martin Josinek.

Vysvěcení zvonu je naplánováno na nedělí dopoledne. Předcházet tomu budou velké oslavy a taky spanilá jízda historických automobilových stříkaček. Poprvé se sv. Florian Dřevohosticemi rozezní o půl třetí odpoledne.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio