Světlou Horu založili na místě světliny v hustém horském pralese

21. červen 2023

Velký katastr současné Světlé Hory sahá od Karlovy Studánky až k hranicím Starého Města u Bruntálu. Je však složený z více obcí, které pod dnešní Světlou Horu patří. Samotná Světlá Hora patří k nejstarším osídleným lokalitám v našich horách.

V roce 1927 zde v obci objevili pazourkový nástroj, který vyrobili neolitičtí obyvatelé zdejšího kraje. Už tehdy se tedy v horách pohybovali lidé.  Historická zmínka praví, že bruntálský fojt Bertold předal v roce 1267 Jindřichovi z Waldau 52 lánů lesa, který se nazýval Lichtewerden. To je také první jméno dnešní Světlé Hory a znamená něco jako světlé místo či světlý ostrov v lese. Pozemek Jindřich dostal, aby místo vymýtil a založil zde novou vesnici. Za to se stal dědičným rychtářem v nové obce a práva stejná, jaká měl každý jiný leník bruntálského panství.

Mimochodem Jindřich z Waldau není v listinách osobou neznámou. Znovu se toto jméno objevuje v roce 1290 jako leník vratislavského biskupa spravující Trnávku a Vilémovice. Zda jde o téhož člověka či jeho příbuzného však není možné prokázat.

Období rozkvětů a pádů

Obec stále spadala do lenní správy bruntálského panství a jejím představitelem byl dědičný rychtář. Máme zprávy o změnách lenního držitele obce i o tom, že už počátkem 15. století v okolí Světlé Hory probíhala těžba. Podle dobových zápisků se na ní podíleli i obyvatelé obce, byť vykonávali patrně jen pomocné a obslužné práce. Samotní horníci sem byli povoláni nejspíše z německy mluvících zemí.

Kolem roku 1450 se majiteli bruntálského panství stávají páni z Vrbna. Tím se ustálila držba obce, ale nastaly jí kruté časy. Zázemí pro horníky postupně přebralo nové město Andělská Hora. V polovině 16. století zachvátilo oblast několik epidemií moru, při nichž prý obyvatelstvo Světlé Hory úplně vymřelo. Aby vrchnost zachránila výnosy z osady, zvala prý do oblasti nové usedlíky z Kladska a z Nysy. Ty však přivítala katastrofální neúroda a s ní spojený hladomor.

Z počátku 17. století máme v obci zprávy o prvním protestantském pastorovi Tintinovi. Nepobyl zde však dlouho. Po Bílé Hoře Bruntálským z Vrbna císař majetek zkonfiskoval a prodal jej řádu německých rytířů. Ten důkladně dbal na rekatolizaci zdejšího obyvatelstva i kostelů. V té době došlo k obnově hornické činnosti a těžbě rudy pro hamry v Malé Morávce.

Následně však do kraje přišli Švédové a obsadili celý kraj. Dobové kroniky mluví o hrozných útrapách zdejších obyvatel a drancování okupantů. Třicetiletá válka skončila, ale její následky se odstraňovaly ještě dlouho. Sto let na to přišla další válka, tentokrát s Pruskem, která se obce také dotkla. I následující léta byla podle zápisků kronikářů obdobím loupežníků, neúrody, chudoby a cholery.

To však není zcela pravdivé. Obec postupně vzkvétala. V roce 1798 byl v obci postaven současný filiální barokní kostel sv. Barbory a Kateřiny. Škola v obci byla zřízena už kolem roku 1780. Nejprve se vyučovalo ve stávajících prostorách, na počátku 19. století byla postavena nová školní budova. Zvyšoval se počet obyvatel a postupně se objevovaly i průmyslové podniky. Byla zde přádelna, likérka a několik mlýnů. V roce 1901 přijel do obce i první vlak.

První polovina 20. století byla pro obec šťastnou. Pak přišlo obsazení Sudet. Zdejší lidé vítali připojení k Říši. U zdejší továrny byl zřízen pracovní tábor pro židovské ženy, které odsud byly transportovány do Osvětimi.

Spojení s dalšími obcemi

Po válce byli původní obyvatelé vysídleni. Přišli noví osadníci a Světlá Hora se postupně stává střediskovou obcí. Postupně se do jejího svazku dostávají sousední Andělská Hora, suchá Rudná, Dětřichovice, Stará Voda a následně i Rudná pod Pradědem a Podlesí. Některé obce se sice po roce 1990 osamostatnily, jiné jsou však součástí obce dodnes.

Světlá Hora je horská obec, která má svůj půvab. Mnoho památek zde nenajdeme, i tak je to však zajímavá lokalita s rozsáhlou hornickou minulostí, kterou stojí za to navštívit.

autor: kbz
Spustit audio