Tanková a letecká bitva v Olomouci

10. květen 2015

Tanková a letecká bitva se minulý víkend stala jednou z oslav sedmdesátého výročí konce druhé světové války. V sobotu 2. května se jí před fortem č. XIII na Nové ulici nad Olomoucí účastnilo kolem osmdesáti členů klubů vojenské historie z České republiky i ze Slovenska, kteří s sebou přivezli spoustu vojenské techniky.

„V ukázce jsme měli osm tanků a bojových vozidel, kolových vozidel bylo asi devět,“ prozradil pořadatel bitvy Libor Hrabal. Ten byl také velitelem, který podívanou řídil ze střechy pevnůstky.

„Byl to hektický pocit, mít v obou rukou vysílačky a řídit jak nepřítele, tak spojence. Velké štěstí, že kluci, kteří přiletěli s letadly z Košic, měli svého návodčího, který mi byl k ruce. S jeho pomocí jsme dokázali zkoordinovat pěchotu s letectvem a obrněnými vozy.“ Chvílemi Libor Hrabal také pro diváky komentoval dění.

Z místa odkud velení probíhalo, jsme měli nejen pěkný pohled na dějiště simulované bitvy, ale mohli jsme také vidět, jak je někdy třeba rychle improvizovat v závislosti na koordinaci jednotlivých složek celé podívané.

Letecká a tanková bitva u fortu č. XIII v Olomouci v roce 2015

Ve vzduchu doplňovaly pozemní bitvu dva letouny. „Stroje imitují letadla sovětské a německé výroby Jak 7 a Messerschmitt Me 262, ve skutečnosti to však jsou letadla československé výroby Zlín 326 a 226,“ prozradil Libor Hrabal, který se k pořádání takové akce dostal díky vojenské tradici v rodině a také dlouholeté aktivní službě v Armádě České republiky.

Druhý pořadatel, majitel pevnůstky na Nové ulici Ivo Juráš nás provedl objektem. Ten patří k fortovému věnci, který obklopuje někdejší olomouckou pevnost. Prošli jsme si také prostory expozice vojenské historie. Pevnůstka posloužila jako zázemí a ležení pro členy klubů vojenské historie.

„Pánové i dámy si to velmi užívali, protože spali na historických vojenských postelích – na bidlech. Spali v prostorech, kde bývali ubytováni vojáci rakousko-uherské armády. Kluby, které se účastnily bitvy, potom v družné zábavě poseděly v areálu. Probrali jsme historické události a samozřejmě jsme si jako přátelé popovídali o tom, komu se narodila dcera, kdo se oženil nebo rozvedl, komu v garáži přibyl historický kus techniky,“ dodal Ivo Juráš.

Letecká a tanková bitva u fortu č. XIII v Olomouci v roce 2015

V neděli byla akce doplněna jízdou kolony historických vozů vítězných armád do centra města Olomouce. Zájemci si tu nejen prohlíželi techniku, ale zhlédli i ukázku dělostřelecké palby.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio