Téměř stovka uprchlíků z Ukrajiny našla azyl i v Dolanech na Olomoucku. Jak si zvykají na život na Hané?

30. březen 2022, aktualizováno

V obecní ubytovně, budově fary a soukromých zařízeních v Dolanech na Olomoucku se dočasně ubytovala bezmála stovka válečných uprchlíků z Ukrajiny. Některým se už podařilo najít práci, ukrajinské děti navštěvují v obci malotřídku.

„Děti chodí do školy na místní faru, jinak mají distanční výuku z Ukrajiny. Maminky se starají o děti, některé z nich už si našly i práci. Snažíme se o to, aby všechny pracovali,“ říká Andrea Hnilicová, správcová ubytovny v Pohořanech, místní části Dolan, kde nyní žije více než třicítka lidí, kteří uprchli před válkou na Ukrajině.

Fara v Dolanech, kde jsou Ukrajinci ubytovaní

Zdejším dětem už se podařilo skamarádit s místními. „Chodí s nimi hrát fotbal, jezdí spolu na kole. V sobotu tu proběhl místní karneval, takže se zúčastnily,“ říká Hnilicová, která představuje jednu z holčiček. „Jmenuje se Palina a je jí pět let.“

Čtěte také

Mamince Paliny a také několika dalším uprchlíkům z ubytovny už se podařilo najít práci v jednom z blízkých hotelů. „Aktuálně tu máme zaměstnaných šest osob v různých sektorech. V kuchyni, na úklidu, na údržbě, muži i ženy. Zájem je velký. Obrací se na nás i další lidé, kteří ubytovávají Ukrajince,“ popisuje manažer Jan Kalabis. Noví zaměstnanci jsou podle něj učenliví a pracovití.

Skupina 22 Ukrajinců žije také přímo v Dolanech, na místní faře. Tady už vznikla i učebna. „Někteří jsou hodně šikovní na matematiku, úroveň je velmi dobrá. Naopak na angličtinu jsou velmi slabí, ta pro ně bude při nástupu do našich škol velký boj,“ popisuje koordinátorka pomoci uprchlíkům na faře Petra Tomášková.

„Pokud by byly kapacity, měli bychom zájem i o ubytování dalších. Jenže kapacity jsou momentálně naplněné.“
Starosta Dolan Rudolf Pečinka z hnutí STAN

Celkem je v Dolanech registrovaných 95 lidí z Ukrajiny. „Jsou to lidé z Charkova a ze Záporoží, tedy z oblastí, kde se bojuje. Pokud by byly kapacity, měli bychom zájem i o ubytování dalších. Jenže kapacity jsou momentálně naplněné,“ říká starosta Rudolf Pečinka z hnutí STAN.

autor: bas
Spustit audio

Související