Udržet dobrou kvalitu života. To je jedním z hlavních pilířů paliativní péče

12. říjen 2023 10:04

Pomoc nabízet nejen pacientovi, který trpí nevyléčitelnou nemocí, ale i jeho okolí. „Jedna věc je dobře ošetřit symptomy, nepříjemné projevy nemoci, ale stejně tak je důležité je být těm lidem nablízku,“ říká Leona Martínková z Hospice na Svatém Kopečku.

Právě z jejích zkušeností vyplývá, že pokud lidé žijí v milujícím prostředí, cítí se přijatí, tak mnohdy potřebují méně léků na bolest. „Utrpení pramení často z psychiky,“ je přesvědčená vedoucí domácí a zdravotní hospicové péče.

Upozorňuje na fakt, že stále vznikají nové služby, jako např. ambulance paliativní medicíny. V těch se lékaři zaměřují na ty nemocné, jejichž situace zatím nevyžaduje péči lůžkového nebo mobilního hospice.

„Ambulance nám umožňují vydat se i za pacienty, za kterými jsme dříve nemohli,“ těší Leonu Martínkovou. Nejčastější problémy, kterými se zabývají, jsou bolest, dušnost, nechutenství, nevolnost, úzkost a deprese.

Do určitého stádia jsou pacienti schopni i o sobě rozhodovat sami. „V paliativní péči se jich na všechno ptáme a vycházíme z toho, co chtějí,“ upozorňuje odbornice ze Svatého Kopečka s tím, že jejich přání jsou naprosto klíčová.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

Spustit audio

Související