Hospicová péče v Česku. Jak konkrétně funguje a jsou její kapacity dostatečné?

11. říjen 2023

Hospicová péče nepřidává dny k životu, ale život ke dnům. Tak zní motto Marie Svatošové, zakladatelky hospicového hnutí v České republice. Co to vlastně je hospicová péče, pro koho je určená a jak konkrétně funguje?

Hospicová péče nastupuje tehdy, kdy je už u pacienta ukončena základní léčba, jeho nemoc se nedá vyléčit a je potřeba, aby se někdo staral o jeho zdravotní potíže v terminálním, tedy závěrečném stadiu nemoci.

Představení nové rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Nejde tedy už o snahu pacienta vyléčit. Hospicová péče určená lidem, kteří nechtějí zemřít v nemocnici. V Olomouckém kraji funguje jeden kamenný lůžkový hospic na olomouckém Svatém Kopečku a pak také hospice mobilní, jejichž pracovníci vyjíždí za pacienty k nim domů.

Čtěte také

V regionu působí také terénní hospice, a to Strom života, dále Nejste sami a pak Domácí hospicová péče Caritas.

Pacientům v hospicové péči pomáhá celý paliativní tým, který vede lékař se specializací paliativy, jsou tam zdravotní sestry, ale také psycholog, sociální pracovnice a pastorační pracovník.

  • Jaký je zájem o paliativní péči?
  • Naráží pracovníci hospiců v Česku v rámci svého fungování na nějaké potíže?
  • Jak lidé reagují, když slyší slovo „hospic“?
  • Jakou kapacitou disponuje Hospic na Svatém Kopečku a jak daleko je tamní projekt Otevřeme zahradu v podání obecně prospěšné organizace Dobré místo pro život?
Marta Šťastná, ředitelka Hospice na Svatém Kopečku

Nejen na to v rubrice O čem se mluví odpovídala Marta Šťastná, ředitelka Hospice na Svatém Kopečku. Poslechněte si.

Ve středu 25. října se budeme bavit na téma Amazon v Kojetíně. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Související