Unikátní hodiny vyrobil pro uničovskou radnici místní rodák

27. květen 2023

Radnici v Uničově si bez hodin neumějí místní už ani představit. Její věž však skrývá kromě současného moderního stroje také unikátní původní hodinový stroj, který je o to významnější, že jej vyrobila místní hodinářská firma Rudolfa Thöndela.

Historie zdejší radnice sahá až do počátků města, které patří k nejstarším na Moravě. Jeho založení spadá do roku 1213 a bylo založeno jako centrum obchodu a řemesel, ale také k ochraně důlního podnikání v okolí.

Současná radnice byla podle historiků původně obchodním domem, tzv. týnem, který sloužil k vykládání zboží cizích obchodníků. Pozdější přestavby skryly původní gotický ráz stavby. V severovýchodním rohu byla v následujících obdobích přistavěna věž, která postupně vyrostla až do výše 45 metrů a byla doplněna pavlačí pro strážce věže. V 17. století pak k západní straně radnice přistavěli kapli, sloužící dnes jako obřadní síň. Mohutné kryté schodiště pak vzniklo v 18. století. Současná podoba radnice byla dokončena v 19. století. Stavitelé tehdy zvolili pseudorenesanční sloh, který přetrval do dnešních dnů.

Kdy se na věži radnice objevily první hodiny, dnes už bohužel přesně nevíme. Současný hodinový stroj je novodobý a byl vyroben ve Vyškově. Díky nadšení místních se však podařilo zachovat a také ve věži radnice vystavit původní stroj, který zde poháněl hodinové ručičky ještě za druhé světové války. Stroj to je navíc veskrze domácí, neboť jej vyrobila místní hodinářská firma Rudolfa Thöndela.

Hodiny pro radniční věž v Uničově byly instalovány na radnici v roce 1934 nebo 1935. Byly již značně zmodernizovány a zároveň jedny z prvních, které byly vybaveny elektrickým natahováním. Hodinový stroj byl uzpůsoben k odbíjení hodinových čtvrtek a také celé hodiny. Jeho osud byl pohnutý. Stroj zde fungoval po celou válku, poté byl jako poškozený mimo provoz. Po celou dobu byl uskladněn v Uničově a chátral. V roce 1991 o něj projevilo zájem Národní technické muzeum. Stroj tam byl se souhlasem města dlouhodobě zapůjčen, nicméně k jeho vystavení v expozici nedošlo a stroj dále chátral. Po dvaceti letech tedy byl stroj vyžádán zpět a místními nadšenci zcela zrenovován. Opravy trvaly rok a po jejich dokončení se stroj přestěhoval do vitríny ve věži radnice, aby zde připomínal dávný um zdejších hodinářů.

Další díly z pořadu Technické památky si poslechěte ZDE 

Tím se dostáváme k firmě Rudolfa Thöndela. Jejím zakladatelem byl v roce 1847 jeho otec Eduard Thöndel. Rudolf, přebírá společnost v roce 1890 a postupně ji rozšiřuje. V době největšího rozkvětu vystupuje firma pod názvem Turmuhrenfabrik Rudolf Thöndel, tedy Továrna na věžní hodiny Rudolfa Thöndela. Její výrobky se postupně prosazují v mnoha městech na severní a střední Moravě.

Nejstarší doposud dochované hodiny, které před nedávnem prošly rekonstrukcí, pocházejí z roku 1902 a jsou umístěny na věži bývalého evangelického kostela v Zábřehu. V roce 1910 vyrobila společnost hodiny pro evangelický kostel v Šumperku a mnoho dalších. Kromě věžních hodin však firma vyráběla i další hodinářský sortiment, například sloupkové hodiny s odbíjením a další. Firma existovala až do roku 1938, kdy pozastavila činnost. V roce 1940 firma zaniká i po právní stránce. Potomci rodiny dosud žijí v Německu.

Unikátní hodiny jsou na uničovské radnici k vidění i pro veřejnost. Stačí se obrátit na místní Turistické informační centrum a pokochat se pozoruhodnou prací našich předků.

Znáte z kalendáře Českého rozhlasu Olomouc pro rok 2023

Spustit audio