Už měsíc jsou v ostrém provozu. Jak v Chválkovicích a Chomoutově zafungovaly nové radary na měření rychlosti?

7. únor 2024 10:50

Represivní radary na měření rychlosti umístěné na dvou místech v Olomouci mají za sebou první měsíc ostrého provozu. Jak se osvědčily v ulici Chválkovická a na silničním průtahu čtvrtí Chomoutov?

Jak zjišťovala reportérka Blanka Mazalová hned na začátku listopadu, když olomoucký magistrát nechal umístit radary v testovacím provozu, byli tehdy lidé trochu nedůvěřiví.

Jednak si nebyli jistí, jestli dvě místa – tedy Chválkovice a Chomoutov – jsou dobře zvolená a taky se ptali, kam půjdou peníze z vybraných pokut.

Co na to místní? Nejdřív obavy, teď chvála

Co se týče zvolených míst, ptala se naše reportérka nyní lidí v městské části Chomoutov a ti si umístění radaru pochvalovali. Tady se nedalo přejít přes cestu. I tak teď musíte dojít až na přechod, ale už vás pustí. Předtím vás nepustil nikdo, všichni jeli jak zvířátka,“ řekla jedna z obyvatelek. 

V obou případech jde o kombinované měření rychlosti. To znamená, že radary zaznamenávají nejen úsekovou rychlost ale také okamžitou rychlost na vjezdu i výjezdu. Od toho si vedení města Olomouce slibovala k výraznému zklidnění provozu, čehož se dlouhodobě lidé v těch místech dožadovali a jak jsme slyšeli, to se i povedlo a řidiči mají přece jen nohu na brzdě.

Kolik úředníci vybrali pokut? K čemu radnice pokuty využívá? Mají komise městských částí nebo okolní obce o umístění radarů zájem?

Poslechněte si v přiloženém audiu výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související