V době srpnové okupace 1968 vysílal olomoucký rozhlas z utajených pracovišť, vzpomíná tehdejší hlas stanice Bohuslav Matyáš

Dvaapadesát let uplynulo od okupace Československa pěti armádami socialistického bloku v čele se Sovětským svazem. V Československém rozhlase se tehdy našli lidé, kteří navzdory obsazení rozhlasových studií zajišťovali vysílání z utajených stanovišť. V Olomouci se hlásili jako stanice Dubček-Císař ABX. Jejím hlasem byl Bohuslav Matyáš.

„Jedno studio bylo ve škole v Dvořákově ulici. Z boku tam byla malá místnost asi 2 krát 2 metry, kde měli spojaři takové nějaké propojovací pracoviště. A protože to bylo malinkaté, byly prázdniny a děti do školy nechodily a přeci jen tam za mnou občas přijelo auto a Jarolím Koutný mi přivezl nějaké zprávy ke čtení a nechtěli jsme budit pozornost, tak to spojaři přestěhovali do podobné větší místnosti. Bylo to něco jako kočárkárna na neředínském sídlišti v jednom paneláku. Ve sklepním okénku jsme jednoho dne pozorovali vojenské holínky a měli jsme zprávu, že nás hledají a zaměřují. V tu chvíli by se ve mně krve dosti nedořezali, protože jsme nevěděli, co bude. Byli jsme tam sice zamčeni, ale vojáci by se mohli dobývat,“ vzpomíná účastník olomouckého srpnového vysílání v roce 1968 Bohuslav Matyáš.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio