V Olomouci začala fungovat škola pro děti s autismem. Je první svého druhu v kraji a teprve druhá v Česku

3. září 2024 11:40

Speciálně vybavené třídy, srozumitelně nastavený režim nebo třeba rozvrh hodin napsaný pomocí piktogramů. Tak vypadá škola pro děti s poruchou autistického spektra, kterou v pondělí v Olomouci otevřeli zástupci olomouckého hejtmanství. Je první svého druhu v kraji.

Třídní učitelka Martina Haroková bude učit pět kluků, kterým je od šesti do osmi let. Každý z nich má svou vlastní lavici otočenou směrem ke stěně a své pracovní místo má označené barvou. Ta je bude provázet nejen tady, ale po celé škole.

„Z dotazníků jsem nevyčetla, že by děti měly na nějakou barvu averzi. Pokud byste si všimli, že jsme volili špatnou barvu, tak za mnou můžete přijít, můžeme to prokonzultovat a popřípadě barvu změnit,“ informuje Haroková rodiče.

Martině Harokové budou s dětmi s poruchou autistického spektra ve třídě pomáhat dvě asistentky. Pro žáky jsou ve škole připravené také různé terapeutické místnosti.

Jejich vybavení si prohlíží i Michaela Šubová, maminka osmiletého Pavla.„My už jsme vyzkoušeli i speciální školu a byl to rok utrpení. Tohle je pro nás velké povzbuzení,“ neskrývá nadšení z toho, že specializovaná škola v Olomouci otevřela.

Ráda je i Olga Chabičovská, její syn Vincent nastupuje do první třídy. „Má svoje potřeby, nezvládne být v tichosti, potřebuje furt někde korzovat, potřebuje úplně jiný přístup. Normální škola je pro nás pasé,“ uvádí.

Potřebuje úplně jiný přístup. Normální škola je pro nás pasé.


Olga Chabičovská o svém synovi Vincentovi

Podrobnosti s učiteli ve třídě v přízemí domlouvá další maminka, Tereza Prokešová. Její dceři Jasmínce je sedm let. Nemluví, potřebuje krmit a také neustálý dohled dospělého.

„Začátky budou prostě masakr, to je jasné, ale věřím, že to půjde. Všichni tady mají velkou snahu,“ říká. „Tím, že se otevřela tato škola, tak je to pro nás úplná záchrana. Nevím, kam jinam by šla,“ dodává.

Do školy bude letos chodit 44 dětí, jejich rozvrh škola přizpůsobí potřebám, které mají.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související