V Olomouckém kraji končí rozsáhlá obměna vlaků Českých drah. Kde se můžete moderními jednotkami svézt?

5. červen 2024 16:54

České dráhy končí s rozsáhlou modernizací vlaků pro Olomoucký kraj. Pro region pořídily dohromady 27 elektrických jednotek RegioPanter druhé generace. Nové vlaky jezdí rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Mimo jiné na trati z Olomouce do Uničova.

„Do této jednotky se vejde 234 cestujících na sezení. Je vybavená všemi moderními prvky 21. století. Klimatizace, zásuvky, toalety s uzavřeným systémem, vnější i vnitřní informační systém, na kterém vidíte jízdní řád, následující stanice a všechny věci, které potřebujete pro běžnou cestu,“ popisuje parametry nových vlaků náměstek generálního ředitele Českých drah Jiří Ješeta

Bezbariérové Regiopantery kompletně nahradily starší elektrické jednotky s přezdívkou Tornádo. „Když si vezmeme, že ty jednotky měly kolikrát i přes padesát let od svého vzniku, tak jsme opravdu přeskočili pár generací,“ říká Michal Krapinec, generální ředitel Českých drah.

Kde všude se s novými RegioPantery cestující v kraji setkají? „Budou zajišťovat dopravu na všech elektrifikovaných tratích v rámci Olomouckého kraje. Jedno rameno máme Olomouc – Šumperk – Kouty nad Desnou. Druhé rameno máme Šumperk – Uničov – Olomouc až dolů do Vyškova. A další rameno máme Olomouc – Přerov - Hranice na Moravě a dál na Vsetín. A ještě jezdíme i přes Přerov do Vyškova,“ uvádí ředitelka krajského integrovaného dopravního systému Kateřina Suchánková.

Poslední RegioPanter nové generace pro Olomoucký kraj si České dráhy převezmou příští týden. Celkem pak i se započítáním tří jednotek ze starší generace bude v Olomouckém kraji jezdit třicet Regiopanterů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související