V Olšanech na Šumpersku chystají přestavbu kina. Nově bude sloužit jako chráněné bydlení

13. říjen 2020

Velká proměna čeká budovu kina v Olšanech na Šumpersku. Ta je ve špatném stavu a promítá se v ní už jen zřídka. Samospráva obce ji kupuje od soukromého majitele a chce ji nechat přebudovat na chráněné bydlení pro hendikepované klienty olšanského Domova Paprsek. Na projekt získalo vedení obce pětadvacetimilionovou dotaci.

Olšanské kino už má nejlepší roky za sebou. „Tady se podívejte, tady je stará promítárna. Ta se bude muset taky zrušit. Je to škoda, má to svou historii, ale už se tu nepromítá,“ ukazuje starosta Aleš Janderka zvolený za lidovce. Budovu čeká rozsáhlá rekonstrukce. Promítat už se v něm ale nebude.

Současný kinosál se pak promění v komunitní centrum, které bude sloužit nejen obyvatelům chráněného bydlení, ale taky ostatním obyvatelům Olšan. „Je to vymyšlené a bude to pro deset uživatelů chráněného bydlení, takže to bude deset malých jednopokojových jednotek ve třech podlažích spojených i výtahem, aby byly bezbariérové. Primární cíl tam je, aby uživatelé byli součástí obce a mohli se setkávat. To znamená společné kulturní akce, sportovní cvičení,“ dodal starosta.

Jak říká ředitelka domova Paprsek Jarmila Koubková, klienti se už na nový domov těší. „Klienty už postupně vedeme k možnosti samostatného života v chráněném bydlení. U mnohých nevidím důvod se obávat, že by to nezvládli,“ dodává ředitelka.

Rekonstrukce budovy kina by měla odstartovat koncem příštího roku, pokud vše půjde dobře, hotovo bude v roce 2023.

Spustit audio