V pěstitelských pálenicích startuje sezona. Takto před jejím začátkem vypadá kontrola celní správy

3. červenec 2024 09:54

Na začátku týdne v Česku oficiálně začala sezona pěstitelských pálenic. V Olomouckém kraji je jich bezmála devadesát. Před spuštěním provozu je musí zkontrolovat celníci. Na jednu z kontrol s nimi vyrazila reportérka Lenka Kratochvílová.

„Tady je lihoměr, razítka, kleště, plomby,“ vytahuje ze dvou velkých zavazadel vše, co bude ke kontrole pálenice v Troubelicích potřebovat, Jana Halířová v černé uniformě celního úřadu. 

Provozovna v malé obci na Hané letos zahajuje svoji 27. sezónu. „Začínal jsem i v září, jednou nebo dvakrát v srpnu, ale většinou po svátcích. Letos to díky úrodě vyšlo trošku dříve,“ říká její majitel Petr Pospíšil. Úroda je podle něj v regionu průměrná. „Třešní bylo hodně, švestek tak průměr, meruňky žádné, ty pomrzly,“ přibližuje.

Než ale do kotlů tady nalijí první kvas, je potřeba je vyčistit a vypařit. „Vypařuji to lihem i octem,“ odpovídá Janě Halířové majitel pálenice. Po kontrole Halířová na destilační zařízení umístí asi třicet plomb. „Nesmí tam být nějaký únik na dani, na líhu a podobně, takže všechno zajišťujeme,“ říká a ukazuje, co má v rukách: „Toto jsou služební kleště, které mají na olůvkách znak i číslo, aby bylo vidět, který příslušník to zaplomboval,“ vysvětluje.

Její kolega David Babiánek stojí u odměrného válce, do kterého položil lihoměr. „V odměrném válci je líh, který pak nalijeme do vlažných nádob. Je to litr, každá nádoba má půl litru. Nádoby pak vložíme do měřidla a nejpozději za dva měsíce, kdy se dělá kontrola výroby, poznáme, kolik lihu se v průběhu výroby odpaří,“ popisuje.

Denně zkontrolují až pět pálenic

Denně takto celníci podle mluvčího Celního úřadu v Olomouci Davida Kubenze zkontrolují i pět pálenic. Kvůli zvýšení spotřební daně je nově litr čistého alkoholu dražší. „V letošním roce došlo ke zvýšení spotřební daně o 10 %. To znamená, že sazba pěstitelského pálení je 178 za litr čistého alkoholu,“ uvádí Kubenz.

Zmiňuje také základní sazbu spotřební daně. „Což se týká například alkoholu, který si můžou občané koupit na pultu v supermarketu. A zde je daň 355 korun rovněž za litr čistého alkoholu,“ říká. Tato daň se bude v nadcházejících letech navyšovat. „I v roce 2025 dojde ke zvýšení spotřební daně rovněž o 10 %,“ potvrdil Kubenz.

V mezinárodním srovnání s okolními zeměmi je aktuální zdanění čistého lihu v Česku na úrovni Německa, naopak vyšší spotřební daň z lihu uplatňuje Polsko či Slovensko.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související