V Rockli představili Split Bearing nové album

22. červenec 2014
Mimo formát , Rockle

Olomoucká skupina Split Bearing patří mezi absolutní domácí prog-rockovou špičku. Po dlouhých 6 letech se konečně hlásí i novým albem, které představila také v pondělní Rockli ČRo Olomouc.

Na třetí album si fanoušci museli počkat hodně dlouho. "Muzika, kterou hrajeme, je menšinová. Je hezké, že nás kritici chválí, ale příležitostí zahrát si je minimum. Od toho se odvíjí i šance dělat nový materiál, pilovat ho," přiznal bubeník kapely Jiří Lýsek. Minulou desku skupině pomohl produkovat bubeník Pražského výběru Klaudius Kryšpín. "Tehdy nám pomohl naši hudbu zjednodušit, krátilo se, stala se přímočařejší," vzpomíná kytarista Mirek Řezníček.

Novinka "Welcome To The Present" je ale znovu skvělá, a to nejen pro všechny příznivce Dream Theater. "Je to dáno hodně hlasem zpěváka," upozorňuje Lýsek. "V kapele to ale teď máme tak napůl. Velkou inspirací jsou nám Porcupine Tree a vše, co dělá jejich lídr Steven Wilson," dodal. Potvrdil to ostatně už tričkem, ve kterém na rozhovor přišel.

Přestože aktuálně skupina nemá v dohledné době žádný koncert, jejich hudba zůstává úžasná. Posoudit to můžete i díky Rockli ČRo Olomouc, kterou jsme vám nabídli v pondělí 21. července a z malé ochutnávky nového alba "Welcome To The Present" olomouckých Split Bearing.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.