Vedení Olomouce chce postavit padesát nových městských bytů. Kde by měly stát a komu jsou určené?

21. únor 2024 10:45

Vedení Olomouce chce rozšířit městský bytový fond. Počítá s investicí do zhruba padesáti nových bytů. Dělníci by je měli postavit například v ulici Před Lipami a na rozhraní ulic Jánského a Brněnská. Práce by mohly začít příští rok.

Olomoučtí radní chtějí rozšířit možnosti pro mladé získat nájem v městském bytě. „Jeden bytový dům by měl být v ulici Před Lipami a mělo by jít o dostupné byty. Ale definici toho, co znamená dostupné bydlení, na ministerstvu ještě hledají. Je to spojeno s dotačním titulem. My jsme zatím schopni říct pouze to, že pokud byty postavíme za finanční podpory státu, bude se nájemné pohybovat zhruba na 80 procentech tržního nájemného,“ uvádí náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská z koalice ProOlomouc a Piráti, která počítá se zhruba 15 byty.

Výrazně větší dům bude na ulici Jánského. „V jednom vchodě bude zázemí azylového domu pro matky s dětmi v režimu samostatných bytových jednotek. Ve vedlejším obchodě by měly být dostupné byty. Zároveň by tam mělo být devět nebo deset sociálních bytů,“ dodává Dobrozemská.

Pokud byty postavíme za finanční podpory státu, bude se nájemné pohybovat zhruba na 80 procentech tržního nájemného.
náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská z koalice ProOlomouc a Piráti

Rekonstrukci pak čeká Hauenschieldův palác na olomouckém Dolním náměstí, kde zatím sídlily neziskové organizace. Pokud bude mít Kateřina Dobrozemská pokyny od ministerstva, chce začít se stavbou zhruba 50 nových nájemních městských bytů v příštím roce.

„Pořád předpokládáme, že tyto byty jsou určené především pro mladé rodiny a pro profese, které jsou ve městě potřeba. Přesnější podmínky zatím ale nikdo není schopný říct. Už koncem loňského roku měly být zveřejněné cenové mapy, které mělo zpracovat ministerstvo financí a které nám měly ukázat výši nájemného, od kterého se máme odrazit,“ vysvětluje náměstkyně primátora.

Podle ní platí pravidlo, že magistrát by měl vlastnit asi deset procent bytového fondu ve městě. Olomouc je aktuálně na třech procentech se zhruba 1500 byty.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související