Vítězné ANO jedná v Prostějově o koalici s ODS, PéVéčkem a SPD

26. září 2022 10:02

Vítězné hnutí ANO jedná v Prostějově o případné koaliční spolupráci s ODS, hnutím PéVéčko a SPD. „Jednání budou na tomto půdorysu budou pokračovat v pondělí. Předpokládám, že se posuneme dál,“ řekl v neděli ČTK lídr ANO a primátor Prostějova František Jura.

ANO dosud v Prostějově vládlo s ODS, PéVéčkem a ČSSD. Sociální demokracie se ale do zastupitelstva tentokrát nedostala.

ANO získalo v Prostějově 14 mandátů v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druhé skončilo hnutí Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení) se šesti mandáty. Třetí SPD bude mít také šest zastupitelů. Čtvrtá ODS má pět mandátů, tři zastupitele bude mít na pátém místě Pévéčko. Česká pirátská strana získala jednoho zastupitele. Do zastupitelstva se nedostali Spojenci pro Prostějov (KDU-ČSL), ČSSD, Levicoví občané Prostějova a KSČM a také uskupení Zvířata potřebují pomoc.

Podle lídra opozičního uskupení Na rovinu! Aleše Matyáška je na vítězi voleb, aby povolební jednání organizoval. „Alespoň tak to vnímám jako základ demokratické kultury. Koalice Na rovinu! získala druhý nejlepší volební výsledek. Zatím jsem od lídra vítězné strany žádný impulz k jednání nezaznamenal. Znamená to, že vítěz voleb nemá zájem o diskusi k povolební spolupráci v Prostějově? Pokud k jednání nedojde během pondělí, oslovím lídry ostatních stran s nabídkou na povolební rozhovory,“ komentoval v neděli Matyášek na sociálních sítích povolební jednání v Prostějově.

Čtěte také

Komunální volby v Prostějově před čtyřmi lety vyhrálo ANO, získalo sedm mandátů. Druhá skončila koalice Na rovinu! se šesti mandáty. Třetí Pévéčko mělo pět zastupitelů. Čtvrtá ODS získala čtyři mandáty, čtyři zastupitele má pátá ČSSD. Šestá byla Změna pro Prostějov se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila KSČM se dvěma zastupiteli. Na osmém místě skončila SPD se dvěma mandáty. I devátá KDU-ČSL získala dva mandáty. Vítězné ANO poté podepsalo v Prostějově koaliční smlouvu s PéVéčkem, ODS a ČSSD. Primátorem byl zvolen Jura.

Zdroj: ČTK

Spustit audio

Související