Vratislav Kadlec: Vedlejší příznaky

26. říjen 2011

Tuto ukázku jsme vybrali z povídkového souboru Tajemství stržené masky, který před časem vydalo nakladatelství Listen a jež nese název Vedlejší příznaky.

Texty v knize nabízené – jak prozrazuje samotný název – přinášejí náhledy pod pokličku tajemství. Ta jsou v našem světě různorodá, často nepoznaná a nepochopená. Jedno z nich zachytil i její autor Vratislav Kadlec. Jeho knižní hrdina se konfrontuje s šílenou situací, které nejenže nemůže přijít na kloub, ale její hrůzostrašnost ho postupně zbavuje jakéhokoliv odhodlání bádat po příčinách a umožní mu pouze slabě odrážet následky. Boj je to natolik vysilující, že hlavního hrdinu vykolejí z jeho životní cesty, zničí vztah s nejbližším člověkem i pracovním okolím.

"Chtěl jsem vám prozradit i něco stručného o autorovi prózy, ale upřímně řečeno odkrytí jeho identity se pro mne stalo stejně bezvýsledným bádáním jako pro literárního hrdinu, s nímž se potkáte za chvíli. Všeznalá internetová síť mi prozradila, že by mohl být hercem či hudebníkem, který miluje poezii, filmy, knihy a sport. Ale úplně jistý si tím nejsem. Stejně tak jako postava z povídky Vedlejší příznaky." Říká Petr Hanuška, který pro vás povídku vybral.

Účinkuje Lukáš Král
Zvuk, záznam a střih Milan Plodek
Hudební spolupráce Antonín Schindler
Režie Michal Bureš

autor: Michal Bureš
Spustit audio