Výprava na hanáckou velehoru

25. leden 2020

Cest, jimiž se mohou odvážní Hanáci vydat na Velký Kosíř je spousta a jsou spletité.  Základním táborem, ze kterého vyráží na vrchol naše výprava, jsou Čechy pod Kosířem. Vycházíme od zámku z přírodně krajinářského parku, který tu kolem roku 1830 založil hrabě František Josef Silva-Tarouca; příslušník významného rodu, který přišel z Portugalska a jehož členové zastlávali v 18. století významné diplomatické funkce ve Vídni.

Kosíř - po cestě na hanáckou velehoru

„Kosíř vznikl kerným zdvihem. Celé to území Olomoucka je velmi výrazně ovlivněno tektonikou a souvisí s tím, jak při vrásnění se Karpaty tlačily okraj Českého masivu, a došlo k oživení starých hlubinných zlomů a díky tomu k rozlámání povrchu. Jedná se o kru vyzdviženou podél zlomu, takzvanou hrásť, a to, že je to aktivní z hlediska zlomu, dokládá, že na úpatí se nachází výrony pramenů, což odkazuje k lázním Slatinice,“ říká k původu kopce docentka Irena Smolová z Katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Kosíř - výhled na cestě na hanáckou velehoru

Na hanáckou velehoru šplháme kolem místa, kde kdysi stál hospodářský dvůr pojmenovaný podle hraběnky Gabriely původem z knížecího rodu Schwarzenbergů. Za chvilku už se nám mezi stromy otevírají krásné výhledy na úrodné roviny hanácké domoviny. Sněhem se brodíme až k vrcholu, který se tyčí do výšky 442 metrů nad mořem, od roku 2013 jej zdobí rozhledna, stavba ve zdejším kraji málo obvyklá.

Tady se dozvídáme dávný příběh o vzniku této kultovní hanácké velehory, která ční nad krajem, který miloval malíř Josef Mánes a kudy se toulal básník Petr Bezruč.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio