Vytržené osvětlení či chybějící dveře. Prostory hospůdky v Kozlově na Olomoucku předešlý provozovatel znehodnotil

14. červen 2024 10:09

Plán na otevření obecní hospůdky v Kozlově na Olomoucku bude muset tamní samospráva pro letošek nejspíš odložit. Budovu, ve které má fungovat, podle vedení obce úmyslně vybydlel dřívější provozovatel restaurace. Zástupci vesnice na něj proto podali trestní oznámení. Bez občerstvení se tak v létě budou muset obejít nejen tamní lidé, ale taky turisté, kteří přes Kozlov míří na výlet k pramenu řeky Odry.

„U vchodu byla zámková dlažba. Týden před předáním to prokurista firmy pan Fišara nechal vykopat a někde sehnal dlaždičky, asi použité někde ze smeťáku,“ ukazuje nechápavě nezávislý starosta Kozlova Roman Fojtík.

Ačkoliv přízemní dům u hlavní cesty zvenku vypadá díky nové zelené fasádě zachovale, uvnitř už to tak není. „Ve vstupní chodbě byla dlažba, která je vykopaná. Zůstalo tady jenom lepidlo na betonu. Utržené osvětlení, chybějící dveře. Tady bylo linoleum, jak vidíte na fotkách, které máme z původního stavu, tak je tady ještě krásně nepoškozené. Barový pult je pryč. No, je to katastrofa,“ zmiňuje Fojtík.

Následovat budou právní kroky

Otázka je nasnadě: Co teď? „Tuto škodu velkého rozsahu budeme řešit právní cestou. Samozřejmě, že sezonu s hospodou už nestihneme. Je tady zhruba za milion korun škody a to neuděláme den ze dne,“ dodal starosta Kozlova.

Jiří Fišara, bývalý provozovatel restaurace, slíbil, že se k obvinění obce vyjádří, nakonec si to rozmyslel. „Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat,“ prohodil Fišara.

Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat.
Jiří Fišara, bývalý provozovatel restaurace v Kozlově

Kozlov díky dotacím Olomouckého kraje od loňského roku provozuje malý obchod, ten tak zřejmě bude muset alespoň dočasně suplovat službu restaurace a občerstvení.

Smířená je s tím i jeho vedoucí Hana Přidalová. „Je to škoda, ale s tím my nic neuděláme. Turisti se nám tady objevují, pramen Odry je pořád takový žádaný, i když je tam vstup trošku omezený,“ popisuje Přidalová.

Kozlov leží na okraji Libavé a patří k celkem třem obcím, které v lednu 2016 armáda vyčlenila ze svého výcvikového prostoru. Aktuálně tam žije 450 lidí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související