Vznik kaple sv. Rocha nad Úsovem provázejí hned dvě legendy

15. prosinec 2023

Jednou z nejstarších drobných sakrálních staveb v kraji je bezesporu unikátní manýristická kaple stojící na kopci nad městečkem Úsovem. Je zasvěcená sv. Rochovi a její kořeny sahají do doby třicetileté války, kdy se podobné stavby spíše bořily, než stavěly.

Svatý Roch je světec pocházející z jižní Francie a již od středověku byl uctíván jako ochránce nemocných, zejména jako patron chránící proti moru. Založení kaple má na svědomí kněžna Anna z Boskovic. Anna a její sestra Kateřina byly dcerami Jana Šembery z Boskovic, posledního mužského potomka tohoto slavného rodu. Obě urozené panny se provdaly za Lichtenštejny, a tak Úsov v roce 1597 připadl tomuto rodu.

Anna z Boskovic i její manžel Karel z Lichtenštejna byli luteráni. Ke katolické víře konvertovali však ještě před stavovským povstáním. A zde je první pověst o vzniku kaple. Podle ní se prý Karel z Lichtenštejna se stal katolíkem už v roce 1611 právě v Úsově. Kaple tak má být důkazem jeho návratu do lůna římskokatolické církve. Podle další pověsti prý kněžna Anna cestovala kočárem přes kopec nad Úsovem a najednou se prý spřežení samo od sebe zastavilo a koně poklekli. Kněžna v tom viděla Boží pokyn, a protože místo bylo pro stavbu vhodné, dala zde vybudovat kapli.

Ať už je pravdivá ta či ona legenda, nebo dokonce obě, je pravdou, že kapli nechala postavit právě Anna z Lichtenštejna a to zřejmě roku 1624. Místo vybrala opravdu skvěle. Kaple stoji na protáhlém hřbetu jihovýchodně od Úsova v nadmořské výšce přibližně 300 metrů. Stavba je orientována podle tehdejších zvyklostí oltářem k východu. Má obdélníkový půdorys, zakončený na východní straně obloukem, s prolomeným vstupem do sakristie. Sakristie je zaklenuta kopulí, zatímco samotná kaple má klenbu valenou.

Stavba byla vybudována v manýristickém slohu a patří tak k unikátním stavbám i v širším okolí. Lze se dnes však již jen domnívat, jaký byl její vzhled po dokončení. Byla totiž zdevastována již krátce po svém dokončení za švédských tažení Moravou. I tak manýristické zaměření stavby prozrazuje například vstupní portál kaple, který zdobí erb Boskoviců a Lichtenštejnů. Při restaurování byly pod původní malbou objeveny další štuky, které jsou velmi vzácnou ukázkou dobové výzdoby kaple.

Ke kapli vede z Úsova lipová alej, nedávno obnovená, vedoucí k vodojemu kde se napojuje na polní cestu mířící do centra Úsova. Pohled na letecké snímky nám prozrazuje, že kaple byla v minulosti postavená u dálkové cesty z Olomouce na sever do Kladska. Ta vycházela z Králové a podél kaple vedla přímo do Úsova na zdejší náměstí.

Pamětní kámen donátorů rekonstrukce kaple i připomenutí, že je součástí svatojakubské poutní cesty

Přesto byla kaple v minulosti často vyloupena. I tak se však dochovala část zdejšího cenného inventáře, byť ji ne vždy najdeme přímo v kapli. Asi nejcennější je obraz  zobrazující vznik kaple. Temperoolejové dílo oválného tvaru se zobrazenou kněžnou Annou držící model kaple představuje její podobu ještě bez sakristie, ovšem se sanktusovou vížkou. Patří k nejstarším dochovaným malířským dílům ze severní Moravy a kromě kaple zde najdeme zobrazení původní podoby úsovského zámku ještě jako renesanční tvrze a některé obce v údolí Moravy a také vyobrazení poutní kaple sv. Barbory postavené rovněž na přelomu 16. až 17. století na kopci východně od Úsova, která už dnes bohužel nestojí.

Kaple sv. Rocha je dodnes proslulá svou poutí, která probíhá pravidelně v srpnu, ale stojí za návštěvu i mimo pouť. Je odsud krásný výhled a posezení zde s pohledem do údolí Moravy je jako stvořené k zamyšlení a to nejen k onomu nábožnému.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.