Z někdejšího azylového domu v Dalově bude rekreační středisko pro sportovce

15. prosinec 2020

Před necelými dvěma lety zasáhl azylový dům pro matky s dětmi ve šternberském Dalově tragický požár. Jeho obyvatelky se po opravě na čas nastěhovaly zpět, minulý rok se ale město rozhodlo jeho provoz ukončit. Teď dělníci končí s úpravami budovy, ze které bude od příštího roku rekreační středisko.

Z vyhořelého azylového domu v Dalově bude rekreační zařízení

S nezávislým místostarostou Šternberku Jiřím Krausem procházíme bývalým azylovým domem v Dalově. Brzy z něj bude rekreační středisko. Provozovat ho bude společnost Šternberská sportovní. Město ji letos založilo a na starost má mít i budoucí krytý bazén ve Šternberku.

„Plánujeme, že se to bude využívat hlavně pro sportovní účely, například soustředění sportovních klubů,“ budově fungoval azylový dům do tragického požáru v loňském únoru. Po opravě ještě matkám v nouzi na čas sloužil, až do letošního června, kdy se město rozhodlo s místem naložit jinak. Důvodem byly podle vedení Šternberku stížnosti místních na chování osazenstva domu.

„Ze začátku tady byly značné problémy. Paní dost pily, děti brečely u hospody, nestaraly se o ně. Několikrát jsme volali policii. O posledním turnusu jsme zase vlastně ani nevěděli,“ říká paní Marie, která bydlí nedaleko. Rodiny v nouzi teď mohou na Šternbersku využít terénní služby.

Z vyhořelého azylového domu v Dalově bude rekreační zařízení

„Ve Šternberku v současné době, pokud se nepletu, fungují tři terénní služby. Jsou to služby pro rodiny s dětmi, které mohou podpořit v situaci, kdy přijdou o bydlení, nebo bydlení shánějí. Azylový dům pro matky s dětmi je v Uničově a dva v Olomouci,“ popisuje ředitelka Sociálních služeb Šternberk Hana Dvorská. Vedení města chtělo v budově bývalého azylového domu zřídit bydlení pro seniory, plán se ale údajně nesetkal se zájmem obyvatel. „Každého jednotlivého seniora nebo osobu se zdravotním postižením jsme písemně oslovili, jestli by nechtěli bydlet v tomto zařízení. Odezva byla velmi malá,“ pokračuje vedoucí odboru sociálních věcí Jitka Zajacová.

Nové rekreační středisko v Dalově bude kompletně hotové na začátku příštího roku.

autor: bas
Spustit audio

Související