Zážitky z proměn na Šeráku

20. leden 2021

Šerák. 1351 metrů vysoká hora patří k nejoblíbenějším výletním cílům Hrubého Jeseníku. Vede na ni spousta cest, z Ramzovského sedla lanovka, z kopce dolů sjezdovka.

Do historie výletů se Šerák zapsal už v roce 1888, kdy zde německý Moravskoslezský sudetský horský spolek otevřel, v té době neobvyklou, turistickou chatu.

Dřevěnou stavbu na vrchu Hochschar (německý název Šeráku), která se podobala jesenické radnici, v červnu 1892 poctil návštěvou velmistr Řádu německých rytířů.

Lanovkou se dostanete nahoru i dolů

Ovšem za několik měsíců, v únoru roku 1893, chlouba Moravskoslezského sudetského horského spolku na pomezí Moravy a Slezska vyhořela. Už následujícího roku tu ale stála chata kamenná, která v rozšířené podobě slouží jesenickým turistům dodnes.

Pohled na Praděd

Vrchol Šeráku je místem, kde se dokáže někdy rychle střídat zamračená obloha s jasným slunečním svitem. Návštěvníkovi obklopenému mrakem, se můžou v mžiku otevřít pohledy do rozlehlého údolí směrem k městu Jeseník a dále k polským rovinám. Během proměnlivého počasí je možné tu sledovat fascinující hry světla a oblaků.

Pohled od chaty na Šeráku do údolí
autor: Aleš Spurný
Spustit audio