Zvonkohra v Brodku u Přerova je tamní chloubou a vyhledávaným turistickým cílem

5. srpen 2023

Brodek u Přerova proslavila tamní rodinná zvonařská dílna po celém světě. Navštívili ji všichni naši polistopadoví prezidenti a do městyse míří i turisté. Tamním lákadlem a atrakcí se před dvaceti lety stala unikátní zvonkohra, druhá největší v Česku.

Josef Laetitia Dytrychovi založili zvonařskou dílnu v roce 1950. Řemeslně i umělecky neobvykle náročné řemeslo dokázali zvládnout a dovézt na zcela mimořádnou úroveň jen vlastním úsilím a samostudiem. Když po patnácti letech tvůrčí práce zakladatel Josef Dytrych náhle zemřel, v započaté práci pokračovala jeho žena. Brodecká dílna tehdy odlévala stovky umělecky ztvárněných zvonů, které v kostelích chyběly po válečných rekvizicích. 

V 80. letech minulého století převzala firmu pokračovatelka rodu dcera, Marie Tomášková-Dytrychová. Vybudovala nové dílenské prostory, roční produkce tehdy dosahovala okolo patnácti stovek zvonů nejrůznějších velikostí, které zní po celém světě. Dnes je zvonařská dílna v rukou představitelky třetí generace žen, vnučky Leticie Vránové-Dytrychové. Mimochodem žena ve vedení zvonařské dílny je prý světovou raritou. 

Zvonkohra v Brodku u Přerova

Zvonařské řemeslo zasahuje do mnoha oborů. Každý zvonař musí být dobrý matematik, fyzik, slévač, modelář výtvarník a cizelér, taky musí ovládat hudební teorii. Není pochyb, že brodečtí zvonaři zvládají svoji práci na výbornou. Jejich zvony je slyšet třeba v japonské Hirošimě, americkém Texasu, ruském Jakutsku, jihoafrickém Kapském městě, kanadském Vancouveru, ale také v Austrálii, po celé Evropě. Většina produkce ovšem stále nachází odbytiště v České republice a na Slovensku.

Další díly z pořadu Technické památky si poslechěte ZDE 

Zvonkohry jsou dalším z vrcholů řemesla. Ty brodecké můžete slyšet třeba v Praze, Brně,Olomouci a v dalších městech. A taky v sídle rodinné firmy v Brodku u Přerova. Zvonkohra zdobí park v prostranství u kostela. Vůbec poprvé se rozezněla na přelomu tisíci, má tedy rovných dvacet let. Zvony jsou zavěšeny na kovové konstrukci a napočítáte jich dvaadvacet. Zahrát umí nejen světské nebo lidové melodie, ale třeba i písničku od Beatles.

Elektronické zařízení, které ovládá zvonkohru

Zvonkohra v Brodku u Přerova je volně přístupná. Pokud budete chtít nahlédnout do tajů zvonařského řemesla můžete si prostřednictvím kontaktů uvedených na webových stránkách firmy domluvit také prohlídku zvonařské dílny.

Znáte z kalendáře Českého rozhlasu Olomouc pro rok 2023

Kalendář Českého rozhlasu Olomouc 2023: Zvonkohra v Brodku u Přerova je tamní chloubou a vyhledávaným turistickým cílem
Spustit audio