Brýle nebo operace? Ptejte se svého očního lékaře

24. srpen 2017

Předoperační vyšetření rozhodne o tom, jestli je pro vás operace vhodná. Při něm se testuje zraková ostrost, nitrooční tlak, dioptrické vady po rozkapání, vyšetřuje se přední a zadní části oka, kvalita sítnice, vidění za šera apod. Operace by neměla pro klienta znamenat jen vyhozené peníze.

Refrakční operace jsou zákroky, u kterých se řeší refrakce, lidově řečeno dioptrie. Jsou asi tři základní typy dioptrických vad – krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus. „Po čtyřicítce k tomu ještě přibývá tzv. presbyopie, neboli stařecká vetchozrakost,“ říká MUDr. Kateřina Špačková.

Mezi refrakční operace patří laserové operace, výměna oční čočky a vložení speciální nitrooční čočky. Pro určitého klienta je vhodná jedna, maximálně dva typy zákroků.

Refrakční zákroky jsou o dioptriích, nejsou z hlediska zdraví nutné, znamenají ale zlepšení kvality života. „Odložíme brýle buď na všechny činnosti, nebo na některou z nich, tím pádem máme možnost třeba bez brýlí sportovat nebo řídit auto,“ dodává MUDr. Špačková.

„Před dvěma lety mám operované obě oči se šedým zákalem a vyměněné čočky. Je možné, že se zákal objevil znovu?“ ptala se posluchačka z Bruntálu.

A Kateřina Špačková odpověděla: „Může se objevit v tom smyslu, že máte horší vidění, ale nevrátí se v plné parádě, jde jen o sekundární šedý zákal. Je to vlastně malá blanka za umělou čočkou v oku. Stačí malý laserový zákrok v ambulanci, který to vyřeš.“ Rozhodně není potřeba se v žádném případě bát.

autor: voj
Spustit audio