Českoslovenští vlčáci se sešli v Litovelském Pomoraví. V Chromči se cyklisté občerstvují u Samotoče

16. květen 2018
Kraj na dlani

Rybářská sezóna je v plném proudu, někteří rybáři ale úlovky domů nenosí. V Hnojnicích se děti připravují na všesokolský slet. V Křelově chystají kovářskou akci.

U řeky Bečvy, ale také u Skašovských a Hustopečských jezer nebo u venkovských rybníků. To jsou místa, kde rybáře na Přerovsku zastihnete nejčastěji. Patří mezi ně i Tomáš Vencl, který chytá ryby od klukovských let. Jen už si úlovky nenosí domů, pouští je zpátky do vody. V Oseku nad Bečvou ho s mikrofonem zastihla Jana Zemková.

Československý vlčák budí respekt svým vlčím zjevem. O víkendu se jich sešlo skoro 90 poblíž Horky nad Moravou. Psi a jejich chovatelé se setkali konkrétně v areálu Lovecké chaty v Litovelském Pomoraví. Chvilku na rozhovor si našel předseda výboru pro Moravu a Slezsko Klubu chovatelů československého vlčáka Karel Čundrla. Povídal si s ním Aleš Spurný.

Hnojice jsou typická hanácká vesnice, která leží jen šest kilometrů od Šternberka. Známé jsou především svými tradičními hody, které pořádají v srpnu. Hnojice, to je ale taky sport a Sokol, ve kterém se děti už řadu měsíců věnují nácviku skladeb pro Všesokolský slet. Vydala se za nimi Dita Vojnarová.

Hostinec U Obra Drásala v Chromči na Šumpersku je proslulý nejen obrazem chromečského rodáka a hanáckého velikána, jehož jméno nese, ale také příjemným posezením na frekventované cyklistické trase. Teď se zde mohou návštěvníci občerstvit i v době, kdy je hostinec zavřený. Nápis Samotoč na tabuli před zahrádkou totiž láká na samoobslužný výčep i prodej nealko nápojů. Mezi náhodné hosty samoobslužné restaurace zašel i Mirek Kobza.

Na závěr vás pozveme na jednu velkou kovářskou akci a nebude to překvapivě na Helfštýn. V areálu pevnosti v Křelově u Olomouce o víkendu zaplanou ohně a rozezvučí se kovářské kovadliny. Více o akci prozradí předseda spolku Kováři Olomouckého kraje Jiří Baťa.

autoři: Jana Zemková , Dita Vojnarová , Aleš Spurný , Miroslav Kobza , Petra Ševců , Pavel Juráš , mid
Spustit audio