Čím se živí naše vlasy?

19. leden 2016

Myslíte někdy na to, jak pestrou stravu svému tělu dopřáváte? A jestli náhodou vaše eventuelní potíže s vlasy nemohou souviset právě s výživou?

„Na našeho psa Bena já nedám dopustit, ten zkrátka musí mít jenom to nejlepší krmivo se všemi důležitými prvky,“ slýcháme někdy od dam, často zralého věku, na téma péče o jejich čtyřnohého psího společníka (a jeho srst).

Ale ruku na srdce: Myslíte, že sama sebe má stejně ráda, že sama sebe v jídle naopak neodbývá?

Železná pravidla

„Není dobré úhrnem všechny násilně nutit, ať jedí denně jen ta nejkvalitnější a nejdražší masa, to ne. Občas se ale zamysleme, trpíme-li padáním vlasů, jestli vlastně svému tělu dáváme možnost načerpat stěžejní prvky jako je železo. Zdánlivě obyčejné železo,“ doporučuje v rozhlasové Apatyce kožní lékařka z olomoucké Fakultní nemocnice Renata Kučerová.

Čtěte také

„Železo ovšem není jenom v červených masech. Nabízejí se dále třeba ještě ořechy, červená řepa nebo luštěniny. Na druhou stranu ale buďme na pozoru před kdysi zprofanovaným špenátem – v něm totiž zase nějaké zázračně vysoké množství železa raději nehledejme,“ dodává.

Promnout? Promasírovat? Šokovat?

Mezi kamarádkami, v našem vysílání, ale v kožních ambulancích se dá natrefit na plejádu rad a osobních zkušeností, jak s vlasy a vlasovou pokožkou hlavy zacházet. Někdo rád použije studenou sprchu na závěr jinak teplé koupele. Jinde se vlasy mnou a masírují.

„Z podobných postupů asi můžeme usuzovat, že řadě posluchačů zkrátka vyhovuje nějaký princip prokrvování. Nakonec kéž by si každý přišel na něco, díky čemu jeho vlasy prospívají! …nebo z toho aspoň má ten pocit,“ usmívá se Kučerová.

Proč zrovna já?

V pořadu jsme ale nabídli také hned několik rozličných důvodů, proč vlastně vlasy mohou padat. Jednou za to může čistě genetika, jindy množství mužského pohlavního hormonu (ano, i v ženském těle). Padání vlasů je známým průvodním jevem užívání chemoterapeutik, tady se ale naštěstí dá počítat se zlepšením.

„Někdy se setkáváme s tím, že lékař jaksi automaticky doporučí užívat na vlasy například panthenol, případně jen někdy účinné lokální roztoky na bázi prednisonu. Tím překvapivější je, že se stále dost málo ví třeba o přípravcích s účinnou látkou minoxidil. Nejde o konkrétní název výrobku. Minoxidil jako látku obsahuje hned několik preparátů z lékáren. Ani on není univerzálním všelékem. Právě u častého hormonálně podmíněného padání ale může hezky zabírat,“ vysvětluje kožní lékařka Renata Kučerová.

autor: Bořek Volný
Spustit audio