Co dokáže kus lepicí pásky

15. únor 2016

Tejpování je metoda dnes hojně používaná maséry, fyzioteraputy i rehabilitačními lékaři jako vhodný doplněk cvičení, masáží a dalších typů terapie bolestí. Přitom spočívá „jen“ v přilepení speciální pásky na postižená místa.

Z Asie jsme dnes už zvyklí přijímat vyzkoušené, často prastaré postupy a metody, které uleví a pomůžou od bolesti.

„Tejpování je ovšem metoda poměrně nová – pochází až ze 70. let dvacátého století a možnost předvést, co umí, dostala třeba na olympiádě v korejském Soulu v letech osmdesátých,“ říká fyzioterapuetka Milena Sklenářová.

Prostě bandáž?

Jistěže sportovci, kupříkladu lyžaři, basketbalisté nebo boxeři, ale i baletky nebo bruslaři už dlouho používají různé typy bandáží ke zpevnění.

„Kineziotejpy jsou ale jiné v tom, že jsou dynamické, umožňují pohyb. Na popularitě samozřejmě získává kineziotaping opravdu v širokém spektru klientů, dávno ne jenom sportovců,“ dodává Sklenářová.

Čtěte také

Bolesti páteře, hlavy od krční páteře ale i menstruační bolesti, čelní dutiny, potíže s tokem lymfy anebo nepříjemnost zvaná halux, tedy vbočený palec u nohy – to a mnoho dalšího dokážou řešit právě tejpy, zdánlivě obyčejné náplasti.

Jak to funguje

Kineziotejp je páska, často v pastelových barvách, ale případně i v tělovém tónu (vhodné například na obličej k podpoře léčby zánětu dutin). Skutečně se trochu podobá klasickému typu poctivé staré houževnaté pogumované náplasti, jaké jste asi také dříve mívali v lékarničkách.

„Páska se nalepí na kůži, přilne a při pohybu se mírně navlní – nařasí. Už toto přináší odlehčení podkoží, zvětšení prostoru k toku lymfy, výživy tohoto místa a prokrvení. A už tím se zlepšuje a urychluje hojení, ozdravné procesy ...a úleva,“ popisuje fyzioterapeutka samotný princip působení kineziotejpů. Jak málo stačí.

Zpráva pro alergiky. A pro samouky

Dobrou zprávou je, že většina tejpů je skutečně hypoalergenních.

„Leckdo se může obávat alergie na lepidlo náplastí. Tejpy ale lepí většinou na bázi přírodní pryskyřice,“ říká Sklenářová a dodává: „U lacinějších pásek ovšem pozor na složení barviva tejpů.“ Fyzioterapeuti ale mají profi pásky a navíc i výběr barev, respektive i tělovou variantu.

„Je dobré mít praxi v masírování nebo fyzioterapii. A je nejlepší, když tejpování provádí terapeut znalý anatomie. Přesto se to někteří klienti tak či onak nakonec sami naučí. Jsou ovšem samozřejmě partie, kam si třeba ani sám fyzioterapeut s praxí tejp dobře nenalepí – i proto je lepší asistence odborníka,“ uzavírá Milena Sklenářová.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.