Co se děje, než vstoupí herci na jeviště? Pojďte s námi za oponu inscenace Přelet nad kukaččím hnízdem

9. červenec 2023

Než se zvedne opona, musí se udělat spousta věcí. Zveme vás do zákulisí Moravského divadla před premiérou inscenace Přelet nad kukaččím hnízdem.

Musí se zakrýt orchestr, zarovnat forbína, natáhnout lino, postavit scéna, přinést kulisy a rozmístit nábytek. Na jevišti deset krát deset metrů stavba trvá zhruba dvě a půl hodiny. „Je ideální, když je celá parta samostatná, práce pak lépe odsýpá,“ konstatuje šéf techniky Lukáš Pořízka, který má v Přeletu nad kukaččím hnízdem i výraznou hereckou roli.

Společně s technikou se na jevišti pohybují osvětlovači. „Používáme tady třeba stmívatelné zářivky, obyčejné těžce snášejí, když se reguluje napětí nebo proud, pak blikají,“ vysvětluje Jakub Tandler, zatímco je zavěšuje na tahy.

Zvukař má své místo s velkým mixážním pultem ve druhém patře hlediště. „Hudbu běžně odbavuju z notebooku, v této inscenaci je to více než devadesát tracků,“ říká Jakub Plánka, který musí stále sledovat text a být ve střehu.

Všechno a všechny kontroluje inspicientka, která představení řídí. „Volám herce na jeviště, techniku na přestavby a na tahy, dávám signály osvětlovačům, rekvizitářce, hlásím převleky garderobě i akce vlásenkářce,“ vyjmenovává Věra Šindlářová.

Výsledky jejich práce uvidíte, pokud se půjdete podívat na PřelZa et nad kukaččím hnízdem, který se do Moravského divadla vrátil po třiceti šesti letech.

Zatím se vypravte s námi v pořadu Přímo z místa alespoň do zákulisí.

Spustit audio

Související