Co všechno je vidět

10. červen 2014

Zobrazovací metody v medicíně, novinky v diagnostice a kouzla, která pomáhají při léčbě, budou tématem čtvrteční Apatyky 12. června. Hostem je docent Jaroslav Vomáčka.

Rentgen, ultrazvuk, popřípadě CT (počítačová tomografie) anebo velký pomocník v medicíně posledních let, magnetická rezonance (MRI) - o těch jsme zřejmě už slyšeli. Jaké jsou ale aktuální novinky v oblasti zobrazovacích metod? Co znamenají a v čem jsou nejpřínosnější nové kombinované metody jako PET-CT a PET-MRI, tedy propojení pozitronové emisní tomografie s CT, resp. s magnetickou rezonancí - na to se v Apatyce zeptáme odborníka.

Jenže tím výčet nekončí: přidat dnes můžeme ještě metodu elastosonografie; z jiného úhlu pohledu pak různé podoby endoskopických vyšetření (pohled optickými přístroji dovnitř lidského těla), i to jsou od jisté doby převratné posuny v medicíně, které pacientovi významně pomohou při diagnostice a mnohdy i při léčbě.

Znamená to tedy, že "starý dobrý" rentgen a celá desetiletí sloužící ultrazvuk (sonograf) končí, že budou nahrazovány "modernějšími" nástupci? Anebo má zkrátka každá metoda svoje použití a svůj přesný účel? Kdy ke které odborníci sahají? Která metoda se nač hodí nejlépe? I o tom poslouchejte.

autor: Bořek Volný
Spustit audio