Cokoli pohne s duší, pohne i s tělem

13. březen 2016

Přibývá lidí, kteří mají zdravotní problémy, absolvují celou řadu vyšetření, ale výsledky neukazují žádný nález. Trápí je hlavně bolesti hlavy, zad, břicha, špatný spánek nebo vysoký krevní tlak.

„Typické příznaky psychosomatických potíží,“ říká MUDr. Michal Kryl, primář Psychoterapeutického oddělení Psychiatrické léčebny ve Šternberku.

Počet pacientů, kteří mají touhu léčit se celostně, celkově, roste. Navíc je to i ekonomičtější, jak ukazují studie zemí, které se celostní medicíně věnují řadu let.

„U nás se vytratil statut rodinného lékaře, který v západní Evropě funguje běžně. Naši praktičtí lékaři obstarávají hlavně bio stránku, tedy somatické potíže. A pokud si nevědí rady s duševními nebo sociálními vztahy pacientů, posílají je k dalším odborníkům. Lidé tak obíhají další a další lékaře a vytrácí se člověk jako celek. Všechny ty části by se měly pospojovat,“ říká MUDr. Michal Kryl.

Každý pacient si ke svému psychosomatickému stonání dojde svou vlastní cestou. Nejtypičtějším rysem psychosomatického onemocnění je, že se to vleče. Pacienti střídají léky, které jim neuleví. Potíže se v jejich těle přesouvají z místa na místo.

Čtěte také

Sami lidé by si měli uvědomit, jestli nejsou dlouhodobě ve stresu a hledat pomoc. Nově vzniklá společnost psychosomatické medicíny podporuje vznik nového oboru, ve kterém by se školili lékaři buď z psychoodborníků, nebo somatických lékařů, kteří by měli oprávnění pracovat celostně.

„Trápím se víc jak rok. Svědí mě kůže, mám deprese, strach, nevím si rady. Byla jsem u lékařky na psychiatrii, všechno jsem jí řekla a dostala jsem léky. V lékárně jsem zjistila, že začnou účinkovat až za čtrnáct dnů. A já jsem potřebovala pomoc hned. Tak jsem je tam nechala. Nevím si rady a stydím se za doktorkou jít, že se v tom pořád motám,“ svěřila se posluchačka.

Podle MUDr. Michala Kryla si pacientka neporozuměla s lékařkou, která jí chtěla pomoci antidepresivy: „Komplexní léčba by se neměla opírat jen o léky. Určitě byste si měla najít svého psychologa, který by s vámi vše rozebral podrobně,“ vzkázal primář Kryl.

autor: voj
Spustit audio