Duben je ideální čas pro jarní údržbu okrasné zahrady. Začíná také motorkářská sezóna

11. duben 2018
Kraj na dlani

Jaro láká ven zahrádkáře i motorkáře. Kromě nich se budeme věnovat řemeslům, která mají přesah také do umění – sklářství a truhlářství. A dostane se i na dobročinnost.

Jarní údržbu zahrady bychom měli stihnout dřív, než začnou rostliny rašit. Ivana Richtrová z Velkého Újezdu na Olomoucku se okrasné zahradě věnuje už pár dnů. Jak sama říká, s láskou a po chvilkách, když zrovna není v práci. Každopádně má velkou výhodu. Vystudovaná speciální pedagožka se totiž vyučila zahradnicí. Povídala si s ní Jana Zemková.

Sklářská výtvarnice Adéla Lakomá pochází z Prosenic na Přerovsku. Má za sebou přes 20 výstav, získala prestižní Cenu Ludvíka Mosera a díky ní následně stáž v prestižní karlovarské sklárně Moser. Na olomouckém večeru Pecha Kucha, který představuje mladé umělce, jsme se jí Petra Ševců zeptala, jak se vůbec k práci se sklem dostala.

Martin Giesel miluje práci se dřevem, proto se taky vyučil truhlářem. Vyrábí nejen nábytek, ale taky sochy, umělecké předměty, šperky, hračky pro děti i nejrůznější doplňky. Žije ve Slatinicích na Olomoucku, dílnu má v nedalekých Drahanovicích, v prostorách tamního zemědělského družstva, kam se za ním vypravila Dita Vojnarová.

Knihovna na vesnici nemusí být jen centrem kultury a vzdělanosti, ale také místem, kde je možné pomoci potřebným. V Dolních Studénkách na Šumpersku se humanitární sbírka stala tradicí a minulý týden probíhala už pošesté. Miroslav Kobza se tam vydal a setkal se s knihovnicí Martinou Remešovou.

Jaro láká ven i motorkáře. Trávník u kostela svaté Barbory ve Štěpánově na Olomoucku i velkou zahrádku restaurace zaplnili o víkendu rozmanité stroje. Tam se s nimi setkal Aleš Spurný. Odtud pak motorkáři vyrazili na spanilou jízdu krajem. Akci i zdejší motorkářský klub nám za pořadatele představil Luboš Širak.

autoři: Jana Zemková , Petra Ševců , Dita Vojnarová , Miroslav Kobza , Aleš Spurný , Pavel Juráš , mid
Spustit audio