Flora košt vyhrála hruškovice od Kyjova. V hostinci na Skaličce u Zábřehu točí pivo skoro 300 let

17. říjen 2018
Kraj na dlani

Popovídáme si s uměleckými kováři z Kostelce na Hané, aktivními seniorkami z Týnce nad Bečvou i obyvateli Střemeníčka. Ochutnáme oceněnou pálenku i pivo v prastaré hospodě.

Říká se: jaký otec, takový syn. V případě uměleckých kovářů z Kostelce na Hané to platí dvojnásob. S bratry Ivo a Milanem Stawaritschovými si Petra Ševců povídala o tom, kdy vlastně s kovařinou začali.

Jak vyrobit dobrou ovocnou pálenku? Poradí šampion letošního Flora koštu Miroslav Vaculík, který žije ve Vřesovicích nedaleko Kyjova. Velkou cenu získal loni i letos za svou hruškovici, bodovala ale i jeho pálenka z oskeruše. Na košt se vydal s mikrofonem Aleš Spurný.

Seniorky z Týna nad Bečvou mají vlastní spolek. Ve volném čase nacvičují taneční a pěvecká čísla, se kterými pak vystupují v okolních obcích. Věnují se ručním pracím, pořádají výstavy a nevyhýbají se ani sportu. O společném sportování si s nimi povídala Jana Zemková.

Jako o „hanáckém bermudském trojúhelníku“ se mluví o obcích Javoříčko, Veselíčko a Střemeníčko na Bouzovsku. Lidé si tu pochvalují nádhernou přírodu a klid. Je to ale na úkor služeb a zábavy, které jsou tu hůře dostupné. Ve Střemeníčku bydlí Iva Schmalzová, která by už rozhodně neměnila, jak se svěřila Ditě Vojnarové.

První zmínka o hospodě v zábřežské místní části Skalička spadá až do roku 1740 a ještě předtím tady byla panská krčma. To řadí zdejší hostinec mezi nejstarší na Zábřežsku. Malá studánka, kterou dodnes najdeme v mohutných sklepích, přispěla k tomu, že tu byl kdysi dokonce i pivovar. S příslušníky třetí a čtvrté hostinské generace Ivou a Vladimírem Pěničkovými si Mirek Kobza povídal nejen o historii, ale také o současnosti vesnických hostinců.

autoři: Petra Ševců , Aleš Spurný , Jana Zemková , Dita Vojnarová , Miroslav Kobza , Pavel Juráš , mid
Spustit audio