Fotbalisté z Vikýřovic jsou zpátky v okresním přeboru. Ve Velké Kraši pořádají vodnické sympozium

8. srpen 2018
Kraj na dlani

K létu patří žně, ale taky návštěvy hradů, zámků, nebo třeba muzeí. Vezmeme vás do jednoho ve Střelicích. A na zábavné odpoledne vás pozveme do Velké Kraše.

Místo aby si učitel Václav Krutil z Oldřichova na Přerovsku užíval prázdniny, už dvě desítky let pomáhá při žních. Jana Zemková soukromého zemědělce zastihla přímo na poli s kombajnem, kousek za vesnicí. Svým strojem budil pozornost dětí i dospělých, kteří projížděli kolem. Možná i proto, že kombajn už něco pamatuje.

Historické dokumenty a fotografie, loutky, kroje, starý nábytek, žehličky, hmoždíře a spoustu dalších známých i roztodivných předmětů najdeme ve vesnickém muzeu ve Střelicích. Ve vesničce vedle Uničova bylo založeno k výročí republiky před 50 lety. Náš průvodce, pan Zdeněk Fryčák bere do rukou uzavřenou pánvičku s klikou nahoře. Muzeem se s ním prošel Aleš Spurný.

Domácím vítězstvím 3:1 nad FK Hanušovice odstartovali o víkendu fotbalisté TJ Sokol Vikýřovice svůj návrat do šumperského okresního přeboru. Jaké jsou ambice klubu v nové soutěži, o tom si se sekretářem Romanem Ščučkou povídal Mirek Kobza.

Vodníci, víly, bludičky a rákosníci se sejdou v sobotu po 14. hodině na koupališti ve Velké Kraši. Obec tam pořádá Třetí vodnické sympózium a zároveň slaví 50 let koupaliště. Jaký program je pro návštěvníky připravený, nám pověděla hlavní organizátorka a starostka Vlasta Kočí zvolená za hnutí Pro Velkou Kraš Společně.

autoři: Miroslav Kobza , Aleš Spurný , Jana Zemková , Dita Vojnarová , Pavel Juráš , mid
Spustit audio