Gainsbourgova klasika v Legendách

26. březen 2014

Nejlépe hodnoceným - a také nejúspěšnějším co se týče prodejů - albem Serge Gainsbourga je "Histoire de Melody Nelson". Mini-rocková opera rozehraná ani ne na půlhodinové ploše má neuvěřitelný muzikantský tah a charisma hlavního interpreta dělá z každého dalšího poslechu událost. Je čas zaznamenat ji i v našich Legendách.

Enfant terrible francouzské kultury s ukrajinskými kořeny (syn židovských ruských emigrantů po roce 1917 se narodil v Paříži jako Lucien Ginsburg v roce 1928). Umělecké založení nejprve ventiloval jako malíř, poté mu ale učarovala hudba a film. Jeho původně jazzové šansony měly kouzlo už od 50. let, s dalšími dekádami se také rozšiřoval stylový záběr.

S anglickou herečkou Jane Birkinovou natočený "udýchaný" duet "Je t´aime... moi non plus" se stal na sklonku 60. let legendou, na kterou o dva roky později navázal jedinečným albem "Historie de Melody Nelson". Skvělá hudba s řadou vynikajících instrumentalistů si udržuje napětí, které podtrhuje choulostivé "lolitkovské" téma desky.

Gainsbourg svým charakteristickým způsobem texty deklamuje (zpívá jen výjimečně) až posluchače mrazí, slyšet můžete i Jane Birkin. K albu se hlásí stále další a další generace muzikantů, od triphopových kapel po Placebo, kteří natočili coververzi titulní skladby.

Nepropásněte mistrovské dílo Serge Gainsbourga v našich Legendách! Na okouzlující francouzštinu se můžete těšit poslední březnovou středu po 18 hodině.

Spustit audio