Hanácké plkačky Ladislava Lakomého

12. červen 2014

V pátém pokračování cyklu Hlásí se Olomouc si připomeneme jednu z nejvýraznějších hereckých osobností, která s Českým rozhlasem Olomouc spolupracovala – Ladislava Lakomého.

Život rodáka z Náměště na Hané je ohraničen daty 14. 11. 1931 - 11. 4. 2011. Herec s podmanivým projevem i hlasem spojil podstatnou část svého života s Brnem, kde byl angažován nejprve v Divadle bratří Mrštíků a od poloviny šedesátých let minulého století se stal jednou z opor Mahenovy činohry. Ladislav Lakomý spojil svůj život nejen s divadelním jevištěm a filmovou kamerou, ale také s rozhlasovým mikrofonem, jenž se mu stal celoživotním společníkem.

Byl také skvělým dabérem, který namluvil např. role Jeana Maraise, Alaina Delona nebo Horsta Bucholze. Za celoživotní mistrovství v dabingu mu byla roku 1998 udělena Cena Františka Filipovského. Ladislav Lakomý působil rovněž jako divadelní pedagog na konzervatoři a na JAMU v Brně. Příležitostně účinkoval i v různých menších brněnských divadlech, např. v Divadle u stolu nebo v divadle Husa na provázku.

Lakomého kultivovaný a emocionálně bohatý hlasový projev se v rozhlase uplatnil např. při četbě veršů nebo próz našich předních básníků a spisovatelů – např. Jaroslava Seiferta, Jana Skácela, Oldřicha Mikuláška nebo Jana Čepa.

Za dramatické umění převzal cenu doc. Ladislav Lakomý.

Jiná poloha jeho herectví byla spjata s jeho rodnou Hanou. Láskyplný, laskavý, ale i čtverácký byl jeho projev hanáckých plkaček a povídek, kterých natočil v olomouckém studiu celou řadu. Mistrovským dílem Ladislava Lakomého byl jeho výkon v Hanácké legendě věrovanského rodáka Otakara Bystřiny, natočené v Českém rozhlase Olomouc v režii Michala Bureše roku 2007.

Na mistra zavzpomínají lidé, kteří mu byli velmi blízko, např. jeho dcera Eva Drštková nebo jeho herecký kolega Igor Bareš. Vše doplní úryvky z hercova vzpomínání, které se dochovalo v olomouckém a brněnském rozhlasovém archivu. Pořad připravili Aleš Spurný s Janem Sulovským, režie se ujal Tomáš Soldán. Vysílali jsme v neděli 9. února o půl třetí odpoledne.

autoři: Aleš Spurný , sul
Spustit audio