Historický vývoj Bludova sahá až do počátku 13. století. Osídlení zde však bylo už v pravěku

30. září 2022

Obec Bludov patří k největším venkovským obcím Šumperska. Byla to také největší ryze česká obec a těch nej bychom v její historii našli ještě mnohem více. O to pozoruhodnější bude podívat se do jejího historického vývoje.

Nejstarší dobu osídlení bludovského katastru nám osvětlují archeologické nálezy. Většina z nich však pochází ze starších dob, chybí k nim popisy a místy i to, kde byly objeveny. A tak jen víme, že zde určitě žili lidé v mladší době kamenné i v době bronzové. V pozdějších letech byl zdejší kraj patrně pustý a další osídlení je až to, které stojí na počátku vesnice. Ta se zdá byla založena naráz při kolonizaci zdejšího kraje snad na přelomu 12. a 13. století. Zajímavé je, že přestože obec sloužila jako podhradí vrchnostenského hradu, byla sama o sobě starší než onen hrad.

Jedním z prvních domů Bludova byla patrně rychta. Stávala naproti kostelu a patřila mezi největší hospodářství obce. První dochovaný zápis o rychtě však máme až z roku 1516, kdy se zmiňuje rychtář jménem Marek. Historická budova rychty vyhořela v roce 1884.

Hlavní osou obce byl potok pramenící v úžlabině pod poutním kostelem Božího těla. Orientace obce byla od severu k jihu, kudy vedla hlavní cesta vesnicí. Z ní u kostela odbočovala stará cesta do Šumperka a na Zámeček. V nejstarších dobách bylo v Bludově kolem šedesáti usedlostí. Postupně se jejich počet zvyšoval, ale nijak rychle

Obyvatelé Bludova byli hlavně zemědělci. To platilo povětšinou i v době, kdy už v některých obcích kolem přece jen začíná průmysl hrát větší úlohu. Neznamená to, že zde neexistovaly řemeslné živnosti a menší podniky. Víme, že zde byl mlýn, cihelna, lom a další provozy.

Počet obyvatel Bludova už v roce 1840 dosáhl téměř 2000 lidí žijících ve 232 domech. Dnes zde žije kolem 3050 obyvatel, ale už zde pobývalo i téměř 3200 lidí.

Už od 17. století máme v Bludově zmínky o školní budově. Dá se předpokládat, že škola zde existovala i dříve, pravděpodobně na faře. Původní škola byla v roce 1864 stržena a na jejím místě postavena nová budova, dnes sloužící jako sídlo obce. V roce 1908 k ní přibyla i měšťanská škola.

Ačkoliv Bludov není v obecné rovině považován za místo turistické, najdeme zde spoustu zajímavých míst, která stojí za to vidět. Připomeňme rozhlednu Brusinka na kopci Brusné, Habermannovu vilu, krásnou oranžerii, zámek, zámecký park či lesopark Gryngle, muzeum kočárků, Pradědovo dětské muzeum, kostel sv. Jiří s hrobkou rodu Žerotínů, poutní kostel Božího těla nad vesnicí, lázně, spoustu kapliček, křížů, božích muk či soch, a nebo i krásnou krajinu kolem obce s mnoha zajímavými místy i výhledy na Jeseníky i do Zábřežské vrchoviny či na rovinu Mohelnické brázdy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.