Hlasy slyšela i Johanka z Arku

23. duben 2015

Schizofrenie je duševní nemoc. Pacient neví, co je skutečné a co ne. Vzpomínáte si na film Čistá duše? Jednoznačné příčiny vzniku schizofrenie nejsou známy.

Víme, že roli hraje dědičnost a také prostředí, ve kterém pacient vyrůstá.

Příznaky odhalí rodina a přátelé

„Otec mého muže měl velké psychické problémy. Máme devatenáctiletou dceru, které má potíže. K doktorovi nechce. Je uzavřená, plačtivá, často mluví sama se sebou. Hrozně povolila ve škole, bojíme se, že neodmaturuje. Někdy nás divně pozoruje, leká se. Jak ji máme dostat k doktorovi?“ Stanovit diagnózu na základě jen několika údajů si primář Tomáš Novák z Psychiatrické léčebny ve Šternberku netroufl. Nicméně posluchačce poradil, aby dceru nejprve dovedla k psychologovi.

Vidiny a slyšiny

Nejčastěji se schizofrenie projevuje mezi patnáctým a devatenáctým rokem. Její projevy se tak někdy můžou zaměnit s projevy puberty, kterou provází úzkost, podrážděnost, nesoustředěnost. Odhaduje se, že schizofrenní je zhruba jedno procento populace v České republice. A stejné je to i v ostatních zemích. Myšlení pacientů narušují bludy, mají halucinace. Slýchají hlasy, které jim přikazují, co mají dělat nebo kam mají jít.

Předčasná demence

Tak se schizofrenii dříve říkalo, mluvilo se taky o rozdvojení osobnosti. Jeto nemoc, která se dá léčit. Základem jsou léky – antipsychotika a psychoterapie, která zahrnuje rehabilitaci, individuální i skupinová sezení a zapojení rodiny do léčby. „Léky jsou dnes už na jiné úrovni, než v padesátých letech minulého století, mají mnohem méně vedlejších účinků a výsledky jsou skvělé,“ říká MUDr. Tomáš Novák.

autor: voj
Spustit audio